ВИДЕО: Ѓердан за мајки кој ги следи виталните знаци на бебето

- Advertisement -

Научници од Универзитетот Колумбија во САД развија ѓердан со сензор за мајки што може да ги следи виталните знаци на бебињата кога мајките ги држат за градите.

Ѓерданот, наречен Joy, кој првенствено е наменета за следење на виталните знаци на бебињата со мала тежина, е направен од мека ткаенина и дизајнирана во лабораторијата на професорот по инженерство Ксија Џоу.

- Advertisement -

Истражувачите знаат дека брановитиот облик на електрокардиограмот (ЕКГ) обезбедува критични клинички метрики, кои се суштински за дијагноза и третман на различни срцеви проблеми и болести. Така, тие предложија технологија за носење базирана на ткаенина и го дизајнираа Joy како лесна, мека јака од ткаенина што ја носи мајката на кожата на градите.

Киџиа Шао, докторанд на Џоу и главен автор на студијата, го осмислил дизајнот на Joy, кој континуирано го следи времетраењето на контактот гради со гради меѓу мајката и доенчето, како и двата витални знаци кои се суштински за благосостојбата на доенчето: отчукувањата на срцето и брзината на дишење. Сето тоа без потреба од поставување сензор на телото на бебето, како што можете да видите од видеото во прилог.

- Advertisement -

Joy може да открие присуство на мешани ЕКГ-сигнали од две тела во контакт за да го измери времетраењето на контактот со кожата од градите. Тимот на Џоу потоа разви компјутерски алгоритми за извлекување на ЕКГ-сигналите на доенчињата за следење на виталните знаци и за ублажување на ефектите од движењето за да се обезбеди сигурна и прецизна детекција.

Истражувачите го тестирале ѓерданот на 35 учесници и откриле просечна точност од 96% во проценките на виталните знаци со клинички прифатлива точност.

- Advertisement -

Интервјуата со осум педијатри од Одделот за неонатологија на Медицинскиот центар Ирвинг на Универзитетот Колумбија (CUIMC) дополнително ја потврдија клиничката корист на сензорската ткаенина на Joy за детската кожа. Системот, исто така, е отпорен на различни фактори како што се бучавата од движењето, повеќекратното перење и варијации во состојбите на кожата.

Единствениот недостаток на ѓерданот е тоа што не може да открие витални знаци доколку не е во контакт со гола кожа, па истражувачите работат на негово подобрување пред да развијат комерцијална верзија.

(Vidi.hr)

(фото: YouTube)

Сподели!
- Advertisement -