Научници оживеаja црв стар 46.000 години

- Advertisement -

Научници открија женски кружен црв кој бил заглавен длабоко во сибирскиот вечен мраз веќе 46.000 години. Кога го оживеале, црвот почнал да раѓа бебиња преку процес наречен партеногенеза, за кој не е потребен партнер.

Според соопштението за печатот, црвот поминал илјадници години во состојба на мирување наречена криптобиоза. Во оваа состојба, која може да трае практично бесконечно, сите метаболички процеси се паузирани, вклучително и репродукција, развој и обновување, објави Универзитетот на Хаваи во Маноа, пишува Business Insider.

- Advertisement -

Во една студија објавена во списанието PLOS Genetics беше кажано дека по секвенционирањето на геномот на црвот тој припаѓа на неопишан вид.

Претходно нематодите Plectus murraii и Tilenchus polihipnus беа оживеани по неколку децении од примероци од мов и хербариум, според Live Science.
Сепак, овој нов вид, кој научниците го нарекоа Panagrolaimus kolimaensis, е во мирување десетици илјади години.

- Advertisement -

Морскиот биолог Холи Бик процени дека има милиони видови нематоди кои живеат во различни средини, како што се океански ровови, тундри, пустини и вулканска почва. Научниците досега опишаа само 5.000 морски видови.

Вилијам Кроу, нематолог од Универзитетот во Флорида, кој не бил вклучен во студијата, изјави за Post дека овој црв би можел да припаѓа на вид за кој се сметало дека изумрел во последните 50.000 години.

- Advertisement -

„Меѓутоа, тоа би можело да биде вообичаен нематод што никој сè уште не можел да го опише“, рече Кроу.

Фактот што црвот преживеал сите овие години не е шок за научниците, кои со години знаат дека микроскопските организми, како што е црвот што се проучува овде, можат да ги запрат своите биолошки функции за да преживеат дури и во најтешки услови.

„Генерално, нашите наоди покажуваат дека нематодите еволуирале механизми кои потенцијално им дозволуваат да го суспендираат животот на геолошки временски размери“, се наведува во документот PLOS Genetics.

(021)

Сподели!
- Advertisement -