Вештачка интелигенција ќе ги штити спортистите на Олимпијадата во Париз

- Advertisement -

Големите спортски настани, кои привлекуваат масовни бројки на луѓе и интересот на глобалната јавност, исто така станаа настани со висок ризик бидејќи се зголеми заканата од терористички напади врз посетителитеа. Но, освен таквите физички и смртни закани, спортистите се соочуваат и со други видови предизвици. Еден од нив се однесува и на настани во виртуелниот свет, во кои исто така се изложени на закани, навреди, злоставувања, пцовки и слично.

За да не им се случи такво нешто на спортистите на претстојните Олимписки игри во Париз, Меѓународниот олимписки комитет ќе користи – вештачка интелигенција. Со оглед на тоа што е речиси невозможно луѓето да следат се што се пишува на социјалните мрежи, особено што се очекува за време на Олимпијадата на социјалните мрежи да бидат објавени околу 500 милиони пораки, коментари и слично, технологијата ќе биде задолжена за следење на таквите активности.

- Advertisement -

Како што нагласуваат за оттаму, Олимпијадата се одржува поради конфликтот во Украина и борбата меѓу Израел и Хамас, поради што спортистите веќе се нашле под напад на насилниците на социјалните мрежи, а не е тешко да се заклучи дека истото може да се повтори. Гневот на Москва беше особено нагласен бидејќи нивните спортисти, но и белоруските, не можат да се натпреваруваат под знамињата на нивните, но неутрални земји на игрите. Мерките за заштита нема да важат само за политички напади, туку ќе ги опфатат сите видови злоупотреба.

Меѓународниот олимписки комитет ќе користи вештачка интелигенција во Париз во различни области, а особено ја издвојуваат областа на безбедноста. Кога некој би го прочитал секој од очекуваните половина милијарда објави за само една секунда, ќе му требаат 16 години да ги прочита сите, нагласи тој. Затоа тие проактивно ќе користат алатки засновани на вештачка интелигенција кои ќе ги следат сите овие објави и автоматски ќе ги бришат содржините за кои технологијата ќе оцени дека се штетни и навредливи за спортистите.

- Advertisement -

(Zimo)

(фото:Wikimedia)

Сподели!
- Advertisement -