Во овој град почетната цена на куќа е 3 евра!

- Advertisement -

Почетната цена на куќа во сицилијанскиот град Самбука ди Сицилија е 3 евра.
Италијанските градови со години полека исчезнуваат и сега почнаа да нудат различни поволности за да привлечат нови жители, на пример, продавање куќа за евро.

И додека некои градови се борат да привлечат купувачи, некои едноставно имаат повеќе купувачи од имотите што се нудат на продажба.

- Advertisement -

Сицилијанскиот град Самбука ди Сицилија, по многу успешната продажба во 2019 и 2021 година, подготвува нова аукција на градски недвижен имот, при што почетната цена по дом сега е три евра.

„Странците буквално се собираат во градот за да купат дом“, рече новоизбраниот градоначалник Џузепе Качиопо. Покрај тоа, градоначалникот исто така ги охрабрува потенцијалните купувачи да ја посетат областа и да ги проверат 12-те или повеќе домови кои сега ќе бидат на продажба.

Моментот е совршен бидејќи моментално има многу туристи и заинтересирани купувачи во Италија, а оние кои имаат намера да ја посетат земјата во пролет и лето можат да погледнат и во недвижнини.

Малиот град Самбука стана меѓународно познат во 2019 година кога Си-Ен-Ен објави извештај за продажба на 16 имоти по почетна цена од едно евро. Две години подоцна, градот стави на аукција нови имоти, овој пат по почетна цена од две евра по имот.

Првата продажба привлече меѓународни купувачи и околу 20 милиони евра се слеаа во градот и околината (приходи од куќи за гости, нови продавници, промет од договори со градежници, архитекти, инженери, дизајнери на ентериер и нотари).

- Advertisement -

Она што исто така во голема мера ја олесни продажбата на градските недвижности е фактот дека градот е сопственик на куќите што се продаваат, додека во другите раселени италијански градови, како што е средновековното село Патрика, ваквите аукции се многу сложени бидејќи градот не успева да да ги најде сите законски наследници и да ги реши имотно-правните односи.

Градската власт на Самбуца ја презеде сопственоста на напуштените градски куќи по земјотресот во блиската долина Белица во 1969 година, кој раселени многу жители.

- Advertisement -

Повеќето од куќите имаат балкони со ограда и поглед на поплочени улици и панорамски тераси, но и оригинални, зелено обоени дрвени врати со украсени сводови и прозорци.

Сепак, огромното мнозинство од нив се полни со заборавени работи и купишта правлив и скршен мебел и бараат опсежно реновирање. Во зависност од состојбата, реновирањето обично чини меѓу почетните 30.000 евра за едноставна адаптација и до 200.000 евра доколку купувачот сака да ја претвори куќата во луксузна оаза за одмор.

Доколку сте заинтересирани за недвижен имот во Самбука, знајте дека од вас се очекува депозит од 5.000 евра, кој доколку не успеете да го купите имотот ќе ви биде вратен. Секако, доколку вашата понуда е најдарежлива, 5.000 евра стануваат осигурување на депозитот.

Финтата е што со купувањето купувачот се обврзува да го реновира имотот во рок од три години, во спротивно осигурувањето на депозитот станува сопственост на градот. Но, градската власт беше многу отворена за договорените рокови поради претходната пандемија на коронавирус и дозволи повеќе време за реновирање.

Извор – Б92

Сподели!
- Advertisement -