На овој начин може да ви ја пробијат лозинката за помалку од 60 секунди

- Advertisement -

Според новата анализа на Kaspersky, речиси две третини од 193 милиони анализирани лозинки биле пробиени за помалку од 60 минути, а речиси половина за помалку од 60 секунди.

Методот што се користи за да се направи ова се нарекува паметен напад со „брутална сила“, каде што хакерите создаваат алгоритам и потоа ги пробуваат сите можни комбинации за да ја најдат точната лозинка.

- Advertisement -

„Алгоритмите за овој тип на погодување се обучуваат на големи бази на податоци со лозинки со цел да се пресмета веројатноста за повторување на некои букви или бројки и да се испробаат различни комбинации“, велат од споменатата антивирусна компанија.

Иако е доста популарен, пристапот со брутална сила сè уште не е толку ефикасен како некои други алгоритми за пробивање лозинки од едноставна причина што е доволно да се додадат елементи како што се името или датумот на раѓање на „паметната претпоставка“ за значително да се забрза процесот.

- Advertisement -

Генерално, анализата покажува дека 10% од лозинките можат да се пробијат на овој начин во која било временска рамка, но тој процент драстично се зголемува кога на методот ќе се додаде „паметното погодување“ – до дури 45% со овој алгоритам.

(B92)

- Advertisement -

(фото: Wikimedia)

Сподели!
- Advertisement -