ВИДЕО: Паметен уред кој ги штити куќите рсстенија

- Advertisement -

Не знаеме колку собни растенија годишно умираат, но наводно има податоци дека Американците годишно „убиваат“ околу 190 милиони домашни растенија поради невнимание, заборав или незнаење.

Бенџамин Мајкл Биверс од Лондон, страствен љубител на растенија, е посветен на користење на технологијата за да им помогне на луѓето да ги одржат своите растенија здрави, среќни и…живи.
Затоа, тој го лансираше стартапот наречен SmartyPlants, кој е посветен на развојот на истоимениот уред со сензорска вештачка интелигенција што доаѓа со удобна апликација и може да се интегрира во системи за паметни домови.

- Advertisement -

За само четири дена Биверс успеа да ја собере потребната сума за развој на производи во кампања за групно финансирање на Kickstarter, што значи дека за 34 евра веќе може да нарачате паметен сензор кој ќе биде испорачан ширум светот на крајот на есента годинава.

Уредот со сензор функционира така што го поставувате во почвата каде што расте вашето растение и преку апликација за паметен телефон ќе ве информира дали го наводнувате растението доволно или премногу, дали растението има доволно светлина, дали составот на почвата е добар и може да ја анализира и просторијата во која го чувате и да препорача соодветни мерки за одгледување, како и растенија кои најмногу одговараат на таа средина, како што можете да видите од видеото во прилог.

- Advertisement -

Покрај тоа, апликацијата содржи и огромна база на податоци за растенија во затворен простор и може да се прилагоди на специфичните потреби на секое растение користејќи вештачка интелигенција и го опфаќа целиот спектар на видови од сите видови цвеќиња, сукуленти до папрати, кои тешко се одржуваат во живот. внатрешни простори без прецизна грижа.

Апликацијата ви овозможува и именување на вашите растенија, па ќе можете да проверите како се и известувањата ќе бидат персонализирани.

- Advertisement -

(Vidi.hr)

(фото: YouTube )

Сподели!
- Advertisement -