Во ЕУ отсега задолжително е прицврстеното капаче на пластичните шишиња

- Advertisement -


Стапи на сила европската обврска за продажба на пластични садови за пијалоци со капаче дизајнирано да остане цврсто прицврстено за садот со помош на капак, таканаречено цврсто капаче. Ова капаче спречува да се изгуби во околината и треба да ги поттикне потрошувачите да го рециклираат заедно со шишето.

Мерката е дел од директивата за пластика за еднократна употреба од 2019 година, според која Брисел ја забрани продажбата на пластични производи за еднократна употреба од 2021 година, од чинии до прибор за јадење, вклучувајќи сламки и памучни пупки.

- Advertisement -

Европската директива сега предвидува од јули годинава да стапат на сила барањата за дизајн на капачиња и капаци на пластични садови за пиење за еднократна употреба, за да имаат помало влијание врз животната средина. Пластичните капачиња и капаци се меѓу пластичните предмети за еднократна употреба кои најчесто се наоѓаат на плажите на ЕУ, наведува Европската комисија во директивата.

Се додава дека тие се меѓу првите пет предмети пронајдени за време на операциите за чистење и следење на некои остатоци. Тешко е точно да се процени степенот на штетата што ја предизвикуваат врз животната средина, и на копно и на море, но за повеќе од 30 години, над дваесет милиони плута и капачиња од шишиња се пронајдени за време на активностите за чистење на плажите ширум светот.

- Advertisement -

Примената на европската директива се однесува на пластични шишиња, но и на композитни амбалажи како што се пакувања млеко или овошни сокови, додека не се однесува на амбалажа поголеми од три литри, ниту на оние со метални или стаклени капаци.

Земјите на ЕУ треба да рециклираат до 90% од пластичните шишиња за еднократна употреба до 2029 година (со просечна цел од 77% до 2025 година).

- Advertisement -

Сите залихи на шишиња кои не се во согласност со законодавството на ЕУ ќе мора да бидат повлечени од пазарот. Веќе неколку години компаниите во тој сектор почнаа да се прилагодуваат на ова ново правило, што резултираше со тоа што многу европски земји имаат капачиња закачени на шишиња кои веќе се на пазарот.

(Bizlife)

(фото: Wallpaper Flare)

Сподели!
- Advertisement -