Српски иноватори испечатија ЧОКОЛАДА со 3D печатач!

- Advertisement -

Испечатија ЧОКОЛАДА со 3D печатач: Нашите експерти комбинираа гастрономија и технологија. Научно-технолошкиот парк во Нови Сад (НТС)успешно тестираше иновација која направи пробив со комбинирање на технологијата и гастрономијата – „печатење“ на чоколадо со помош на технологијата за 3D печатење.

Благодарение на овој необичен потфат, беше реализиран проект кој ќе овозможи создавање на уникатни чоколадни уметнички дела, со голема вклученост на тим кој собра љубопитност и желба да се комбинираат и да создадат нови патенти.

- Advertisement -

За да се развие оваа иновација, користена е најновата опрема, 3D печатач опремен со додаток за чоколадно 3D печатење – WiiBoox Lucky Bot, нов патент за стартување. Оваа технологија ќе овозможи создавање на персонализирани чоколадни креации кои досега не беа можни. Проектот беше тестиран со глобалниот лидер во производството на висококвалитетни производи од чоколадо и какао, Бери Калебаут. Добивме интересни форми од нивното чоколадо, а од нивните стручни поддршка и признание што му дава дополнително значење на овој иновативен потфат.

Кој стои зад овој проект?
Тимот експерти кој неуморно работеше на реализација на овој проект, 3Д печатачот со чоколадо стана реалност, составен од раководителот на развојниот сектор на НТПНС Владимир Тодоровиќ, професорот од ФТН Дејан Моврин и талентираниот студент по мехатроника Младен Милиќ.

- Advertisement -

Нивниот труд и знаење овозможија идејата да се претвори во конкретен и функционален производ. Овој проект не само што ги поместува границите на технологијата за 3D печатење, туку и отвора сосема нови хоризонти за креативност и иновации во нова сфера како што е гастрономијата.

Во текот на есента, NTP NS планира серија настани и работилници на кои посетителите ќе имаат можност да се запознаат со оваа фасцинантна технологија и да уживаат во уникатните чоколадни креации.

- Advertisement -

(Bizlife)
Фото- ФБ на НТС

Сподели!
- Advertisement -