RoboCake е свадбена роботска торта која може да се јаде

- Advertisement -

Без разлика дали се работи за родендени, свадби или било која друга прослава, тортата некако секогаш е во центарот на вниманието. И додека цела палета на различни вкусови и видови торти се развиваа со текот на годините, она што го создадоа експерти од Швајцарија и Италија никогаш досега не било пробано.

Имено, тие ги споија гастрономијата и роботиката и создадоа роботска торта која е – за јадење. Како дел од проектот RoboFood, финансиран од ЕУ, истражувачите од EPFL и Istituto Italiano di Tecnologia (IIT) соработуваа со готвачи за колачи и научници за храна од EHL во Лозана за да ги комбинираат роботската наука и гастрономијата. Нивниот проект, RoboCake, беше претставен на Expo 2025 Osaka.

- Advertisement -

Роботиката и храната се два посебни света, истакна во соопштението за печатот Дарио Флореано, раководител на Лабораторијата за интелигентни системи (LIS) во EPFL и координатор на проектот RoboFood. Сепак, нивното комбинирање нуди многу предности, особено во однос на ограничувањето на електронскиот отпад и отпадот од храна.

Научниците разгледуваат и други апликации во областа на исхраната и здравјето. Роботите кои се јадат би можеле да се користат за доставување храна до ранливите области, за испорака на лекови на иновативни начини на луѓе кои имаат тешкотии при голтање или на животни, па дури и за следење на храната и нејзината свежина со помош на сензори за јадење.

- Advertisement -

Резултатот од оваа соработка е и проектот RoboFood е RoboCake, роботска свадбена торта. Тортата е направена од желатин, сируп и боја, објаснува Бокеон Квак, истражувач во ЛИС. Фигурите се анимирани со внатрешен пневматски систем: кога воздухот се вбризгува низ цевките, нивните глави и раце се движат.

Дополнителен плус е тоа што тие имаат вкус на меки, слатки гуми од калинка. Но, тие не се единствената посебна карактеристика на оваа торта. Истражувачите од IIT, под координација на Марио Каирони, ја развија и првата батерија што може да се полни за јадење, направена од витамин Б2, кверцетин, активен јаглен и чоколадо.

- Advertisement -

Овие батерии, безбедни за потрошувачка, може да се користат за палење ЛЕД свеќи на торта, објаснува Валерио Гали, докторант на IIT. Првиот вкус што го добивате кога ги јадете е темно чоколадо, проследено со изненадувачки пикантен вкус поради електролитот што се јаде внатре, кој трае неколку секунди.

Како што истакнуваат научниците, овие батерии би можеле да бидат решение за намалување на електронскиот отпад, кој достигнува 40 милиони тони годишно.

RoboCake е вистинска торта која одговара на предизвикот за комбинирање техника, електроника и вкус“, вели Жилиен Бутоне, виш предавач по практични уметности во EHL и добитник на највисокото француско признание, наградата Meilleur Ouvrier de France (MOF) за пециво и слатки.

(EPFL)

(фото: EPFL)

Сподели!
- Advertisement -