Ако ги прашате луѓето која е нивната омилена брза храна, голем број од нив ќе изберат помфрит. Но, се чини дека ова топло, крцкаво, солено парче компир може да биде патот до дијабетес.
Студија објавена во списанието BMJ предупредува дека честото консумирање помфрит може да го зголеми ризикот од развој на дијабетес тип 2.
Авторите ја анализирале исхраната на повеќе од 200.000 возрасни лица во САД во текот на четири децении. Анализата покажала дека луѓето кои консумирале три порции помфрит неделно имале за 20% поголем ризик од развој на дијабетес тип 2. Сепак, интересно е што консумирањето иста количина варен, печен или пире од компири не го зголемило овој ризик.
Научниците нагласуваат дека не е важна самата храна, туку начинот на кој е подготвена. Водечкиот автор на студијата, Сејед Мохамад Мусави од Харвардското училиште за јавно здравје Т.Х. Чан, вели дека дури и мала порција помфрит неделно може да го зголеми ризикот од развој на дијабетес тип 2.
За разлика од варените или печените компири, помфритот се пржи во масло, обично масло кое содржи транс или заситени масти, објасни Мусави. Начинот на кој телото ги метаболизира овие масти може да придонесе за инсулинска резистенција (кога клетките не реагираат правилно на инсулинот). Редовното консумирање пржена храна може да доведе и до дебелина и воспаление, што дополнително го зголемува ризикот од дијабетес.
Треба да се напомене дека студијата се потпира на податоци собрани помеѓу 1984 и 2021 година, а во тој период за пржење храна биле користени неколку различни методи. Денес, повеќето синџири за брза храна (па дури и обичните луѓе дома) користат растителни масла (сончогледово, канола, соја). Сепак, во текот на 1980-тите години во САД рестораните за брза храна користеле претежно говедски лој. Денес, маслата што беа главен извор на транс масти во голема мера се отстранети од прехранбената индустрија.
Сепак, Мусави не препорачува враќање на говедскиот лој бидејќи е богат со заситени и други штетни масти.
Самиот компир може да се смета за здрава храна сè додека не се пржи или не содржи многу додадени масти (на пример, додавање путер во пире од компири). Тие можат да бидат корисен извор на калиум, а исто така се исклучително заситувачки.
Мусави нагласува дека не треба да го прескокнувате помфритот, туку треба да го подготвувате на поздрав начин – со пржење дома во поздраво масло (маслиново или масло од авокадо) или во рерна.
Оние кои веќе имаат предиспозиција за развој на дијабетес треба да го заменат помфритот со интегрални житарки со понизок гликемиски индекс, а со тоа и помал ризик од развој на дијабетес.
(Dnevnik.hr)
(фото: Wikimedia)