Првата „правосмукалка за смог“ во светот се сели во Полска

- Advertisement -

По турнејата низ Кина, кулата за чистење на смогот од воздухот, дел од Smog Free Project на Studio Roosegaarde, ќе овозможи дишење на чист воздух на друга локација – Полска.

Компанијата на современиот холандски иноватор Дан Роозехарде ќе ја инсталира кулата Smog Free Tower, која студиото ја опишува како „првата правосмукалка за смог во светот“ во паркот Јордана во Краков. 

- Advertisement -

Smog Free Tower ќе почне да го вовлекува смогот од воздухот во паркот од 16 февруари се до 15 април. Посетителите на проектот ќе можат и да го видат прстенот Smog Free Ring  во Музејот за современа уметност во Краков. Кулата, која е висока речиси 7 метри, се базира на патентирана технологија за јонизација за да го исчисти воздухот од загадувачи.

Од Roosegaarde велат дека кулата е локално решение и може да креира балони од чист воздух во градот. Истражување на Универзитетот за технологија во Ајндховен покажува дека околу кулата воздухот е почист за 55% до 70% од остатокот од градот.

- Advertisement -

Краков подолго време се бори со нечист воздух. Во 2016 година калитетот на воздухо беше полош отколку од Лос Анџелес или во Пекинг.

Сподели!
- Advertisement -