Почетна Тагови бетон

Таг: бетон

Шведски научници направија батерија на база на бетон која може да...

0
Замислете бетонска зграда од 20 ката да може да складира енергија како еден вид на џиновска батерија. Благодарение на уникатното истражување на шведски научници...

Бактерии помагаат во реставрирање на историските згради

0
Паста направена од бактерии може да биде решението за големите трошоци за одржување на историските градби во Европа. Имено, многу од старите згради во...

Ова е првата 3Д печатена двокатна куќа во светот

0
Ова е првата 3Д печатена двокатна куќа во светот. Изградена е во Белгија со најголемиот 3Д принтер за бетон во Европа. Потребни биле само...

Создаден бетон кој се чисти самиот

0
Како и се друго околу нас, бетонските структури се валкаат со тек на време и не е лесно да се исчистат. Во иднина можеби...

Старото стакло ќе се користи за правење нов, подобар бетон

0
Иако стаклото се смета за еколошко бидејќи може да се рециклира, факт е дека не се рециклира голема количина стакло. Тоа особено важи за...

Цемент направен со екстракти од моркови е поцврста и поеколошка варијанта...

0
Кој не сака крцкави и вкусни моркови, но дали таа цврстина на морковите може да помогне да се направи поцврст цемент и да се...

Научници направија „марсовски“ бетон

0
Интересот за одење на Марс е се поголем. Разни вселенски агенции почнаа да ги анализираат проблемите на кои би наишле при една таква мисија,...

Бетон направен од графен е двапати поцврст и поеколошки

0
Бетонот можеме да го додадеме на листата со работи кои може да ги подобри графенот. Научници од Центарот за наука за графен на Универзитетот...

Научници направија бетон кој сам себе си ги затвора дупките и...

0
Оваа идеја е инспирирана од способноста на човечкото тело самото да ги залечува исечениците, модринките и скршeниците и за оштетениот дел да зема нутриенти...

Еколошки бетон ги зацврстува и ги штити старите згради од земјотреси

0
Бетонот е најчесто користен материјал за градење затоа што е реалтивно евтин, лесно се ракува, има долг век на употреба и е доста отпорен...