20 C
Skopje
сабота, мај 30, 2020

Оваа куќа е направена без тули, челик и бетон

Kabtel desktop

Оваа куќа е направена без тули, челик и бетон, а составена без употреба на малтер или каков било лепак. Можете ли да погодите од што е направена? Не веруваме дека можете. Еве и зошто – направена е од тапи за шишиња од плута од стари шишиња за вино, како и од блокови дрво од обновливи шуми.

Тапата е добар изолатор од вода, како и ефективен термоизолатор. Куќата може да биде расклопена и рециклирана кога ќе и заврши векот на траење, иако архитектите кои ја дизајнираа велат дека проценуваат дека може да трае најмалку 20 години.

Има пирамиден кров, кој потсетува на натичките градби. Првата прототип куќа е направена во градот Итон во Велика Британија. За развој на целиот проект од концепт до градба биле потребни шест години.

Глобалната градежна индустрија генерира повеќе од 10% од глобалната емисија на јаглерод диоксид, за изработката на бетон се користат 9% од вкупната вода за индустриска примена. Затоа користењето рециклирани материјали може да помогне да се забават климатските промени.

This house was built without any bricks, steel or concrete

And it's completely recyclable. 📕 Read more: https://wef.ch/2GJh8GB

Posted by World Economic Forum on Петок, 02 август 2019

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •