Amazon патентираше дрон кој ќе ги полни електричните автомобили во движење

- Advertisement -

Полека доаѓа денот кога ќе можете да повикате дрон кој ќе ви ја наполни батеријата на електричниот автомобил.

Ова е идејата зад новиот патент на Amazon одобрен овој месец. Инженерите од малопродажниот гигант работат на идејата за создавање на дронови за полнење кои ќе маневрираат по својот пат до електричниот автомобил и ќе им наплаќаат.

Дали ова значи дека Amazon еден ден може да додаде електрични возила на својот онлајн малопродажен каталог кој вклучува книги, намирници, компјутерски облак за складирање, забава и други производи, уште не е познато. Но, Амазон е познат по спроведувањето на стратегии и технологија за кои смета дека клиентите можеби ќе ја сакаат или ќе им треба во иднина.

- Advertisement -

Патентот доаѓа кога светот веќе се подготвува за автономни возила, а застапниците за заштита на животната средина вршат притисок за повеќе инфраструктурни решенија за поддршка на електричните возила. Двете појави сугерираат на иднина во која луѓето ќе стигнуваат до посакуваните места со автономни електрични возила или автономните електрични возила ќе им ги доставуваат посакуваните производи.

Три американски претпријатија – Southern California Edison, Pacific Gas & Electric и San Diego Gas & Electric – предложија инвестиции од вкупно една милијарда долари за инсталирање на 10.000 нови станици за полнење на електрични автомобили во Калифорнија каде веќе се продаваат околу половина од сите електрични автомобили во САД.

- Advertisement -

Во 2016 година, администрацијата на Обама распредели 4,5 милијарди долари гаранции за заем за енергетскиот сектор за изградба на мрежи за полнење низ целата земја. Администрацијата призна дека, иако електричните производители на автомобили постигнаа огромни чекори во технологијата на батериите што им овозможува на луѓето да одат на долги растојанија без полнење, многу луѓе уште не сакаат да инвестираат во електрични возила поради страв дека батериите брзо ќе им се трошат.

Патентот на Amazon предвидува технологија што ќе му овозможи на лицето да повика дрон за полнење до одредена локација или на различни локации. Тогаш дронот ќе се приклучи на електричното возило при фиксна локација или при движење.

- Advertisement -

„Дури и при градско возење, не мора да се грижите за заглавување во сообраќај со ниска батерија”, стои во соопштението.

(The Washingon Post)

Сподели!
- Advertisement -