Кина затворила 128.000 „штетни” интернет страници минатата година

- Advertisement -

Минатата година Кина затвори околу 128.000 интернет сајтови, кои содржеле нецензурирани или други „штетни” информации, соопшти официјалната државна агенција Синхуа, цитирајќи го националното биро за борба против порнографијата и нелегалните објави.

Во текот на годината биле конфискувани 30,9 милиони нелегални објави, а повеќе од 4,55 милиони објави на социјални мрежи биле избришани.

- Advertisement -

Синхуа наведува дека во многу случаи тоа било направено по реакција од јавноста. Добиени се вкупно 121.000 такви реакции.

Бирото соработувало и со одделенијата за јавна безбедност и авторски права, што резултирало со заведени 147 важни случаи. Истражени се повеќе од 900 „криминални“ случаи, по што 1.900 лица добиле кривични пресуди.

Сподели!
- Advertisement -