22 C
Skopje
среда, јули 15, 2020

Стокхолм ги доби првите самоуправувачки електрични автобуси во градскиот превоз

Kabtel desktop

Деновиве на улиците на Стокхолм се пуштени во функција првите самоуправувачки автобуси наменети за градски превоз. Проектот е дело на неколку технолошки компании како што е Ericsson и со поддршка од градската самоуправа. Целта е да се види како автономните возила се снаоѓаат во реални услови во подолг период покрај автомобили, велосипеди и пешаци.

Како што пишува New Atlas, целосно електричните автобуси имаат капацитет за 11 патника и се бесплатни, а возат со брзина од околу 24 километри на час.

Тестирањето на овие автобуси е дел од проектот за иновации во превозот Drive Sweden кој е започнат уште во 2015 година за да понуди решенија за безбедност на патиштата, инфраструктурни решенија и легислатива за автономните возила. Ова тестирање ќе трае шест месеци, додека пак во вторите шест месеци ќе се тестира поврзаноста на автобусите преку 5G мрежа.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •