19.8 C
Skopje
четврток, октомври 5, 2023

Еколошка јахта секој ден собира 5 тони пластика од океан и ја претвора во гориво

Kabtel desktop

Неодамна беа претставени дизајните за нова еколошка јахта вредна 52 милиони долари, која ќе собира ластичен топад од океаните и ќе го рециклира. Горивото што ќе се добие со рециклирањето ќе го користи за да се движи. Јахтата Ocean Saviour е дизајнирана за собира пет тони пластика секој ден и ќе биде првото пловило во светот кое само го создава горивото што го троши.

Пластиката што ќе ја собира ситно ќе ја меле и ќе ја процесира преку машинерија поставена на бродот со минимални загадување на атмосферата. Компанијата која ја дизајнираше јахтата, TheYachtMarket, вели дека инспирацијата дошла по документарецот на ВВС, Blue Planet.

Јахтата ја опишуваат како „комбиниран жнејач на морињата“. На двете страни од јахтата има 70 метри долги краци кои ќе го насочуваат отпадот во колектор, пишува Daily Mail. Ричард Робертс е соосновач на проектот и вели дека вистината за пластичниот отпад во океаните го шокирала и го охрабрила да направи нешто за да го реши проблемот.

Во моментот човештвото произведува 335 милиони тони отпад секоја година, што е пет пати повеќе отколку пред 50 години, а во океаните моментално има над пет трилиони парчиња пластика или 8 милиони тони.

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!