Во овој српски ресторан следува казна ако гледате во телефонот

- Advertisement -

Сопственичката на еден ресторан од Шабац, Србија, осмисли неколку начини со помош на кои на гостите наместо во виртуелниот, ќе живеат во реалниот свет. Ана Васиќ е сопстеничка на ресторанот „Дивино“, најави „казнени мерки“ за гостите кои гледаат во мобилниот телефон.

Оваа млада девојка во разговор за BBC вели дека основната идеја и е да ги приближи луѓето еден до друг, повеќе да се дружат и да се запознаат. „Сите сме совршени на Facebook и на Instagram, убаво сме облечени, се забавуваме, патуваме и што уште не, но ајде после тоа да не го ставаме на Интернет и да ставаме лајкови, туку да разговараме за тоа во живо, да разменуваме впечатоци, совети. Неодамна по прв пат организиравме караоке вечер и не беше лошо. Нема да наплаќам влезници, само да се забавуваат луѓето. Се пошегував дека ако некој извади телефон на маса, келнерот ќе му наплати казна од 10 динари“, вели Васиќ.

- Advertisement -

Објавата на Ана на Facebook, во која ја најави борбата против лајковите и животот на социјалните мрежи, доби најмногу коментари и интеракција. „Сите зборуваат дека луѓето наскоро ќе станат роботи, дека се отуѓуваат едни од други, а никој не презема ништо да го променат тоа. И јас сум дел од тоа. Имам социјални на телефон, но се трудам тоа да не ми биде единствена занимација. Веќе некое време нудам и забавни игри и карти за играње, па сега луѓето сами ги бараат. Тоа значи дека овие новини убаво ќе бидат прифатени“ додава Васиќ.

Сподели!
- Advertisement -