21 C
Skopje
среда, август 12, 2020

Две третини од реките во светот се загадени со антибиотици

UAKS desktop

Едно големо истражување на реките во светот откри дека од сите 711 места кои што биле тестирани најголем дел се опасно загадени со антибиотици.

Истражувањето го спроведе Универзитетот на Њујорк и е најголемо од овој тип, во кое учествуваа научници од целиот свет. Научниците предупредуваат дека зголемувањето на бројот на бактерии кои стануваат отпорни на антибиотици е исто толку опасна криза како и климатските промени и мора да се подигне свеста на глобално ниво и да се преземе нешто. за

Според податоци на Обединетите нации, до 2050 година бројот на смртни случаи од бактерии отпорни на антибиотици ќе се зголеми на 10 милиони. Поради количината бактерии во реките и екосистемите, бактериите создаваат имунитетни на лековите, па тие лекови нема да може да се искористат за лекување.

Лековите стигнуваат до водите главно преку човечкиот и животинскиот отпад кои содржат антибиотици. Освен здравствена заштита,  антибиотиците се користат во големи количина и во земјоделството.

 

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •