10.1 C
Skopje
вторник, октомври 15, 2019
Почетна Што прави светот? Францускиот парламент со зелено светло за новиот данок за технолошките гиганти

Францускиот парламент со зелено светло за новиот данок за технолошките гиганти

Kabtel golem pod glavno menu 14.10.2019
Францускиот парламент даде конечна даночна согласност за големите технолошки компании. Францускиот министер за финансии Бруно Ле Мер изјави дека новиот данок на технологијата во земјата е прашање на национален суверенитет.
Гласањето во францускиот Сенат дојде само неколку часа откако американскиот трговски претставник Роберт Лајтизер изјави дека неговата канцеларија ќе го истражува данокот на ист закон, на кој се базира администрацијата на Трамп за трговскиот конфликт со Кина.
Францускиот министер за финансии Бруно Ле Мер ја отфрли истрагата на САД во обраќањето пред француските сенатори пред гласањето. “Франција е суверена држава. Таа зема суверени одлуки за даночните прашања и ќе продолжи да зема суверени одлуки за даночните прашања “, вели тој, додавајќи дека споровите меѓу сојузниците може и треба да се решаваат без примена на закани.
Францускиот предлог закон предвидува данок во висина од три отсто на целокупниот годишен профит на компаниите кои на своите корисници им нудат дигитални услуги. Според нацрт законот, опфатени се компании кои ќе прикажат минимален годишен профит од 750 милиони долари на глобално ниво и минимален профит од 25 милиони долари во Франција.
Во април Австрија ја зголеми големината на планираните даночни цели за технолошки компании до 5% од 3% од нивните приходи од рекламирање во земјата.

Сподели!
  •  
  •  
Сподели!
  •  
  •