12 C
Skopje
понеделник, јуни 1, 2020

Канадска компанија направи вистинска наметка за невидливост како таа на Хари Потер

Kabtel desktop

Канадска компанија која произведува воени униформи создаде еластичен материјал кој може луѓето и предметите да ги направи невидливи. Се предвидува дека материјалот ќе најде практична примена за една година отсега.

Материјалот се вика Quantum Stealth, а го направи компанијата HyperStealth Biotechnology со седиште во Британска Колумбија во Канада, а има способност да ја одбива светлината. Прототипот е тестиран така што се сокривани разни предмети со различни димензии и бои. Материјалот функционира и дење и ноќе и може да се користи за прикривање на воени средства и бродови.

Не само што ја сокрива целта во видното поле, туку делува и во ултравиолетова, инфрaцрвена и краткобранова инфрацрвена енергија. Го блокира топлинскиот спектар, па така го претвора во наметка на невидливост. Материјалот е мек и економичен. Очекуваме дека за една година ќе ја видиме и првата практична примена“, велат од HyperStelth.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •