18.3 C
Skopje
среда, февруари 26, 2020

Американците на Црн петок потрошија рекордни 7,4 милијарди долари на онлајн шопинг

Kabtel desktop

Американците овој Црн петок преку интернет потрошија рекордни 7,4 милијарди долари, додека помал број луѓе отидоа на класичен шопинг. Тој износ се приближи до парите потрошени на минатогодишниот Сајбер понеделник – 7,9 милијарди долари, кој засега го држи рекордот со интернет продажбата, покажаа анализите на компанијата Adobe Analytics.

Сајбер понеделник е денот после празничниот викенд за Денот на благодарноста, кој по традиција е четвртиот четврток во ноември. Oд Adobе очекуваат анализите да покажат дека овој Сајбер понеделник го надминал рекордот и дека се потрошиле 9,4 милијарди долари.

Најголем дел од шопингот се одвивал преку мобилен телефон – 39% од вкупната продажба на Црн петок. Купувачите особено барале играчки базирани на ликови од филмот Frozen Two, а меѓу другите нјачести набавки биле спортски видеоигри и Apple лаптопи.

Поради онлај на продажбата беше помала и гужвата во шопинг центрите. Посетата на физичките продавници годинава е помала за 2,1% во однос на Црн петок минатата година. Тој пад на посетите довел и до пад на продажбата за 1,6%.

Купувањето онлајн и купувањето во физичка проданица не се секогаш одвоени. Многумина купувата производи преку интернет и потоа одат да ги земат од продавница. Таквиот вид продажба се зголемил за 43,2% овој Црн петок во однос на минатата година.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •