-8.2 C
Skopje
четврток, јануари 20, 2022

Нов вид фластер ја сопира крвта, но не ја впива

Kabtel desktop


TНајголем дел од фластерите од една страна помагаат да се залечи раната, а од друга кога ќе ги одлепиме може да ја одлепиме и зафатената кора на раната и повторно да ја отвориме. Сепак, научници направија нов материјал за фластер кој не се лепи за за местото на раната, но го сопира крварењето.

Материјалот е делумно создаден случајно. Научниците од швајцарскиот институт ETH во Цирих и Националниот универзитет на Сингапур развиваа хидрофобни премази за медицинска опрема како што се катетрите кои нема да дозволат да се лепи крвта или другите течности. Неочекувано една од дупстанциигте кои ги создале исто така се покажа добра во засирувањето крв.

Премазот кој го создале случајно се состои од силикон и карбонски нановлакна и се става на обична газа за да се создаде фластер. Тој материјал не ја впива крвта, а го стопира крварењето за само неколку минути. Механизмот за засирување на крвта се уште не им е јасе на научниците, но сметаат дека сигурно се должи на карбонсдките нановлакна. Освен тоа, материјалот има антибактерисаки својства.As an added bonus, the material has an antibacterial effect, as bacteria have difficulty adhering to its surface.

Додека обичната памучна газа впива течности, микроскопските слики од обичната и обична памучна газа, оваа прави крвта да се собере на едно место, истражувачите велат дека потребни се уште испитувања за да се потврди бенефитит по здравјето.

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!