18.5 C
Skopje
четврток, октомври 1, 2020

Tesla дава награда од 1 милион евра за тој што ќе го пробие заштитниот систем на возилата

Втора година по ред, Tesla ќе биде голем спонзор на хакерскиот натпревар Pwn2Own. Американскиот производител на електрични возила ќе додели награди од околу 1 милион американски долари на оние кои успеваат да ги пробијат системите за заштита на нивните модели.

Овој пат организаторите на натпреварот Zero Day Initiative решија да ја ја искомплицираат задачата на учесниците. Ќе треба да разбијат неколку подсистеми на електрични возила, кои претставуваат три нивоа на заштита на автомобилот Tesla.

Првата фаза е најсложена, а хакерите ќе треба да создадат код за да добијат целосен пристап до системот Autopilot, како и да го надминат системот VCSEC (Secondary Controller Vehicle Controller) кој е одговорен за заштита од упад, како и да „проникнат“ во централната база на податоци за порта.

Кој успее да го стори тоа, ќе добие награда од 500.000 американски долари и нов Model 3.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •