Нов Зеланд објави дека повеќе нема корона вирус во земјата

- Advertisement -

Нов Зеланд објави дека повеќе нема корона вирус во земјата и дека ќе ги тргнат речиси сите рестрикции воведени поради корона вирусот. Социјалното дистанцирање сега ќе биде доброволно. Рестораните, продавниците и другите бизниси може повторно да се отворат, луѓето можат да се вратат на работа и на училиште, јавниот транспорт функционира нормално и нема ограничување на групирањето на луѓето.

После седум недели рестрикции и карантин, бројот на луѓе заболени од вирусот во земјата се сведе на само 1.500, од кои 22 починати. Во моментот нема активни случаи на болни од корона вирусот и Нов Зеланд може да почне повторно да ја гради својата оштетена економија.

- Advertisement -

Рестрикциите остануваат само на граничните премини, каде што сите луѓе коишто влегуваат во земјата ќе бидат тестирани за КОВИД-19. Премиерката Јасинда Ардерна изјави дека танцувала кога ја дознала новоста, но предупреди дека вирусот и понатаму останува опасна закана за остатокот од светот.

На глобално ниво има повеќе од 7 милиони потврдени случаи на корона вирус.

New Zealand says coronavirus no longer exists in the country

Optional social distancing, public transport operating as normal and no limits on public gatherings – New Zealand has beaten coronavirus.📕 Read more: https://buff.ly/2AlkH5A

Posted by World Economic Forum on Вторник, 09 јуни 2020
Сподели!
- Advertisement -