Престижни американски универзитети ја тужат државата поради забраната за престој на странски студенти

- Advertisement -

Универзитетот Харвард и Институтот за технологија во Масачусетс поднесоа тужба во Окружниот суд во САД во Бостон, предизвикувајќи го обидот на администрацијата да им забрани престој на странските студенти кои се запишани на универзитетите што за есенскиот семестар најавија целосно префрлување на онлајн настава, пренесува Радио МОФ.

Во понеделникот, владината агенцијата имиграција и царина најави измени во политиката за меѓународните студенти, кои нема да можат да влезат во САД или ќе бидат предмет на депортација доколку универзитетите во кои се запишани предаваат само од далечина, во време кога многу училишта планираат да ги направат тоа заради пандемијата на коронавирусот.

- Advertisement -

Со ова, странските студенти на тие универзитети мора да ја напуштат земјата или да преземат чекори како преместување на друг универзитет кој нуди настава со физичко присуство, така што е сериозна закана  за едукацијата на приближно 1 милион студенти од странство, кои годишно се запишуваат на американските колеџи.

Во изјавата во која се објавува тужбата, претседателот на Харвард, Лоренс Баков, рече дека одлуката на Агенцијата е неочекувана, „нејзината суровост ја надмина само нејзината непромисленост“, и додаде: „Се чини дека е дизајниран со цел да изврши притисок врз колеџи и универзитети за да ги отворат своите училницата во кампусот за индивидуална настава оваа есен, без оглед на загриженоста за здравјето и безбедноста на учениците, предавачите и останатите. ”

- Advertisement -

Во средата, Трамп преку Твитер го покажа своето незадоволство од упатствата на Центрите за контрола на болести и превенција околу повторното отворање на училиштата, нарекувајќи ги „многу тешки и скапи“. Тој исто така се закани дека ќе го задржи финансирањето на училиштата доколку тие не се отворат оваа есен.

Во тужбата, Харвард посочува дека скоро 5.000 од своите 23 000 студенти (вклучително и оние на постдипломски студии) се потпираат на академските визи.

- Advertisement -

„Акцијата на Агенцијата остава стотици илјади меѓународни студенти без можност за образование во САД“, се вели во судската постапка. „Само неколку недели пред почетокот на есенскиот семестар, овие студенти во голема мерка не се во можност да стигнат на универзитетите што даваат настава на кампусот, и покрај предлогот на Агенцијата дека тие би можеле да го сторат тоа за да избегнат депортирање од земјата. Покрај тоа, за многу студенти, враќањето во нивните матични земји за да следат настава преку Интернет е невозможно, непрактично, забрането скапо и / или опасно “.

Извор- Радио МОФ

Сподели!
- Advertisement -