4.8 C
Skopje
вторник, ноември 29, 2022

Програмерите земаат највисоки плати во земјава

Kabtel desktop

Вработените во секторот компјутерско програмирање, консултантски и сродни дејности во ноември лани земале просечна нето плата од 66.556 денари. 

Вработените во информации и комуникации земаат плати од 49.824 денари во просек, а во воздухопловен транспорт добиваат во просек по 49.144 денари. Вадење на руди и камен е сектор со просечна плата од 40.288 денари, а 46.607 денари земаат во производство на основни фармацевтски производи и фармацевтски препарати. 

Во финансиско-услужни дејности, освен осигурување и пензиски фондови имаат плати во висина од 43.231 денар. Во дејности за здравствена заштита  просечната нето плата според Државниот завос за статистика изнесувала 36.304 денари. 

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во ноември 2020 година, изнесува 27 588 денари. 

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!