15.8 C
Skopje
вторник, септември 28, 2021

Почна со работа најголемата фабрика за чистење на CO2 од воздухот

Kabtel desktop

Стартапот Climeworks со седиште во Цирих ја отвори својата фабрика Orca, која треба да го чисти јаглерод диоксидот директно од воздухот. Проектот беше реализиран во Исланд, а почна со работа вчера.

Како што изјави извршниот директор на стартапот, Јан Вурцбахер, веќе почнале со работа на фабрика која треба да биде 10 пати поголема од оваа и ќе биде готова за неколку години.

Orca ќе собира околу 4.000 тони CO2 годишно и ќе ги складира под земја. Тоа е само мал дел од загадувањето што е прогнозирано дека ќе се испушти во воздухот годинава – 33 милијарди тони гас, но е добар показател за капацитетите на таа нова технологија.

„Ова е прв пат на комерцијално ниво да се екстрахира CO2 директно од воздухот и да се комбинира со складирање под земја“ вели Вурцбахер.

Гасот кој ќе го собере Orca ќе биде најскапиот во светот – еден тон СО2 ќе се продава по цена од друи 1.000 евра, а еден од нивните купувачи е и основачот на Microsoft, Бил Гејтс.

Вурбахер вели дека комерцијалната побарувачка е толку висока што фабриката однапред ја имна продадено речиси целата количина загадување што ќе ја собере во наредните 12 години. Меѓу купувачите на Orca се и Swiss Re, кој неодамна склучи договор за купување на јаглерод диоксид во вредност од 10 милиони долари, како и Audi и Shopify.

(Financial Times)

(фото: Climeworks)

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •