Дали водородот навистина може да биде алтернатива на рускиот гас?

- Advertisement -

Иако сѐ уште е тешко да се предвиди како кризата во Украина ќе се одрази на европската економија, една од можните алтернативи по суспензијата на рускиот гас би можел да биде водородот, прогнозираат германски експерти.

Имајќи го предвид фактот дека годишно од Русија во Европа пристигнуваат 160 милијарди кубни метри гас, што е 40 отсто од вкупниот увоз потребен за снабдување со природен гас, последиците од таа криза се големи.

- Advertisement -

Ова се оценките на консултантската куќа „Horvat“, а како адекватен одговор ја гледаат оддалеченоста од екстракција на гас, термоцентралите на јаглен и нуклеарната енергија и зголемувањето на напорите за енергија од обновливи извори.

Портпаролката на „Horvat“, Марија Болдор, вели дека, говорејќи од временска перспектива, веројатно прво ќе се свртиме кон еколошки неповолни алтернативи на краток рок, пред енергетската транзиција да добие замав.

- Advertisement -

„Краткорочна опција може да биде увоз на течен природен гас. Водородот е ветувачка алтернатива, но не и краткорочно решение“, рече Болдор.

Таа додаде дека зелениот гас или биогасот е исто така потенцијална замена, иако неговото производство е ограничено од достапноста на биомаса.

- Advertisement -

„Хорват“ исто така забележува дека секоја компанија треба да се подготви за актуелната криза со оглед на превирањата на пазарот.

Некои од препорачаните итни дејства се, пред сè, заштита на вработените и клиентите и планирање сценарија за екстремни ситуации.

„Пристапот „чекај и види“ не е опција, бидејќи бизнисот треба да биде подготвен за најлошото. Бидете свесни за влијанието на ситуацијата врз бизнисот во следните три, шест и 12 месеци“, заклучи Болдор.

Извор – Denar.mk

Сподели!
- Advertisement -