Групацијата Арикома ја купува компанијата „Мусала Софт“

- Advertisement -

Прага, Софија, 3 август 2022 година – Групацијата АРИКОМА (ARICOMA) и „Мусала Софт“ најавуваат договор за аквизиција на „Мусала Софт“. Групацијата АРИКОМА, која е дел од KKCG, е европски давател нa ИТ услуги и напредни технологии, кој се развива со забрзано темпо. Оваа инвестиција е уште еден чекор напред во стратешкиот развој на АРИКОМА.   

- Advertisement -

Со „Мусала Софт“, Групацијата АРИКОМА ќе се состои од 10 технолошки компании со консолидирани приходи од 400 милиони евра, добивка пред камати, оданочување и амортизација (EBITDA) од 39 милиони евра, и повеќе од 4000 вработени.

„Со преземањето на ‘Мусала Софт’, стануваме лидер во развојот на софтвер од Југоисточна Европа. ‘Мусала‘ природно се вклопува кон АРИКОМА и  нашата цел да станеме европски лидер,  и токму затоа се радуваме што ќе работиме заедно. Нивната иновативна култура и извонреден кадар дополнително ќе ги зајакнат нашите вештини како и нашиот потенцијал на пазарот. Принципите за развој на бизнис што ги има инкорпорирано лидерскиот тим на компанијата, во фокус го ставаат клиентот и се темелат на пристапот за решавање на проблеми. Веруваме дека, како дел од АРИКОМА, ‘Мусала‘ ќе доживее значителен успех и дека заеднички ќе ги забрзаме нашите долгорочни планови за раст и создавање вредност“, вели Лудовик Гауде, извршен директор на АРИКОМА Дигитал     

- Advertisement -

„Со нетрпение чекаме да ги здружиме нашите сили со АРИКОМА и KKCG и да започнеме ново и побрзо поглавје од нашиот развој. Взаемната синергија, која се должи на заедничка и комплементарна база на клиенти и експертиза, ни дава доверба и ја зголемува возбудата за она што е пред нас. Се разбира, ние ќе ја задржиме, а заедно и ќе ја продлабочиме посветеноста за развојот на ИТ заедницата, деловната клима, информатичкото образование, науката, иновациите и поддршката на млади таленти“, вели Елена Маринова, претседател на Одборот на „Мусала Софт“.

„Задоволен сум што успеавме да постигнеме договор со ‘Мусала‘. Ова е наша втора аквизиција годинава и е дел од нашата стратегија да ја издигнеме АРИКОМА во значаен играч во Европа. ‘Мусала‘ има интересно портфолио на клиенти, што ќе ги зајакне нашите вертикали во телекомуникацискиот, финансискиот и автомобилскиот сектор. И покрај предизвиците со кои се соочува денешницата, ИТ секторот продолжува да расте и да ја зголемува својата релевантност. Ние остануваме оптимисти во однос на долгорочниот потенцијал на индустријата“, додава Михал Томанек, директор за инвестиции во технологија на Групацијата KKCG, инвестициската компанија што стои позади Групацијата АРИКОМА.     

- Advertisement -

Договорот кој го потпишаа сопствениците на „Мусала Софт“ и групацијата АРИКОМА е за продажба на 100-процентен удел во компанијата. Целокупниот менаџерски тим на „Мусала Софт“ ќе остане во одборот на долг рок и активно ќе учествува во градењето на иднината на АРИКОМА. Се очекува трансакцијата да биде одобрена од соодветните антимонополски институции и да се реализира во четвртото тромесечие од оваа година.

За финансиската страна на продажбата, „Мусала Софт“ се советуваше со Deepak Bhandari од Marylebone Capital Advisors Private Limited, додека CMS Cameron McKenna беше во улога на правен советник.

За Мусала Софт

Мусала Софт нуди напредна генерација на софтверски производи и корпоративни решенија за влијателни организации ширум светот, обезбедувајќи висококвалитетни софтверски инженерски услуги во областа на AI, Big Data, IoT, Analytics, Cloud, и Integration. Професионалниот тим на Мусала Софт поседува експертиза и креативност за справување со сите елементи од животниот циклус на софтверот. Клиентите на Мусала Софт се сложени, иновативни и современи претпријатија од информатичкиот, телекомуникацискиот, финансискиот и автомобилскиот сектор, кои се посветени на растот и стабилноста и ја градат својата иднина смело воведувајќи нови идеи. Некои од нив се IBM, SAP, VMware, Deutsche Telecom, A1, Generali, Canaccord, Experian, Procredit Bank, PTV Group, EDAG, Bosch, KPMG, PerkinElmer, Siemens Energy, и Financial Times.   

Основана во 2000 година со седиште во Бугарија, Мусала Софт има тим од 750 вработени од над 10 националности кои се лоцирани во Бугарија, Северна Македонија, Египет, Албанија и Косово. Мусала Софт е горд добитник на повеќе државни и меѓународни почести и признанија за развој на таленти, наука и иновации, квалитет на софтверски решенија, лидерство и корпоративна општествена одговорност.

За групацијата АРИКОМА

Групацијата АРИКОМА е водечки давател на ИТ услуги од Централна Европа со значително присуство во Скандинавија. Од своите 8 центри за испорака со седиште во Европа, АРИКОМА обезбедува услуги за над 1000 клиенти на 15 пазари. Фокусот на АРИКОМА е да им помогне на клиентите од приватниот и јавниот сектор да се справат со променливите барања, ризици и деловни можности. Преку компаниите од своето портфолио, АРИКОМА испорачува сеопфатни решенија за дигитална трансформација, вклучувајќи UX дизајн и консалтинг, сопствен развој на софтвер, ИТ инфраструктура и управување со ИТ операции, операции во cloud и безбедносни услуги во cloud. Меѓу позначајните членови на групацијата АРИКОМА се вбројуваат: Seavus – компанија за развој на сопствени софтверски решенија со седиште во Шведска, Централна и Источна Европа, Stratiteq – шведска компанија за развој на софтвер, AUTOCONT – системски интегратор со седиште во Чешка и Словачка, Cleverlance Enterprise Solutions и KOMIX – компании за развој на сопствен софтвер, AEC – специјалист за услуги од областа на кибер безбедноста, и CESEA – владин специјалист за дигитална трансформација.             

За KKCG

Групацијата KKCG, предводена од Карел Комарек, еден од најуспешните претприемачи во Чешка, е меѓународна инвестициска компанија со вкупна вредност од над 9 милијарди евра. KKCG ги развива своите бизнис активности во 33 земји ширум светот, а нејзини клучни сектори вклучуваат игри на среќа, енергетика, технологија и недвижнини. Поседува акции во многу водечки компании, како Allwyn (лотарија и игри), групацијата АРИКОМА (информатички технологии), групацијата MND (недвижнини), и Springtide Ventures (фонд за ризичен капитал со инвестиции во европски и израелски старт-ап компании).

Семејната фондација Карел Комарек поддржува најразлични проекти, меѓу кои: изградба на новиот REACH објект во Центарот за изведувачки уметности Џон Ф. Кенеди, поддршка за украинскиот народ и украинските бегалци во Чешка, веднаш по избувнувањето на војната, реставрација на Јужна Морава која беше оштетена од торнадото во 2021 година, и многу проекти за зачувување на чешкото културно наследство, вклучувајќи го и водечкиот меѓународен музички фестивал Дворжак Прага.        

Сподели!
- Advertisement -