8.8 C
Skopje
сабота, декември 3, 2022

Италијански стартап ја гради првата џиновска СО2 батерија во САД

Kabtel desktop

Италијанкиот стартап Energy Dome, кој ја направи првата СО2 батерија во светот, потпиша договор за извоз на територијата на САД. Од компанијата велат дека нивната технологија е врската која недостасува за да се направи целосна транзиција кон одржлива енергија.

Батеријата на Energy Dome е дизајнирана за индустриска употреба. Може да складира огромни количини енергија од обновливи извори, како што се ветрот и сонцето. Енергијата потоа се ослободува кога има потреба.

Складирањето енергија е една од најголемите пречки во транзицијата кон чиста енергија. Соларната и енергијата од ветрот може да се соберат во огромни количини, но нема доволно место за складирање. Батериитењ кои постојат денес, како што се литиумските и оловните, се многу скапи. Освен тоа, тие батерии се идеални само за мали количини енергија.

Од друга страна, CO2 батеријата е и одржлива и поевтина. Исто така, потешко се уништува. Батериите на Energy Dome може многу брзо да се постават каде било во светот по најмалку половина од цената на сличните литиум-јонски батерии и за нивно производство се користат широко достапни материјали како што се јаглерод диоксид, челик и вода.

CO2 батериите имаат едноставен принцип на работа – користат кондензиран CO2 за складирање енергија. Кога има енергија во огромни количини, може да се користи за да се кондензира и да се складира CO2 под притисок. Кога ќе има потреба од енергија, CO2 се загрева и се претвора во гас, па во енергија која ги придвижува турбините.

Energy Dome претходно годинава ја направи првата фабрика со такви батерии во Сардинија. Проектот беше успешен и се покажа дека потенцијало за скалдирање може да се спореди со другите достапни батерии.

(Inhabitat)

(фото: Max Pixel)

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!