Пад на откупните цени на малините и капините во Србија

- Advertisement -

Производителите на капини од околината на Ариље, наведуваат дека за килограм капини добиваат 80 динари, a максималната цена достигнува до 115 динари за килограм. Производителите со кои разговараше „Нова економија“ велат дека пред крајот на сезоната откупувачите би можеле „уште да ги намалат цените на капините“, како и дека годинешниот род „пропаднал“. Иако до пред месец-два се зборуваше за солидна цена на капините, од 200 до 300 динари за килограм, според тврдењата на неколку помали производители, откупувачите во регионот Ужице прво понудиле 150 динари за новиот род, а сега нудат 115 динари за килограм.

Производителите на капини од друг овоштарски регион, од околината на Ариље, наведуваат дека за килограм капини добиваат 80 динари. Овоштарите сега стравуваат дека цената може уште повеќе да падне, на 60 динари за килограм, што воопшто не им одговара бидејќи и годинава и лани имаат високи производствени трошоци. Лани во 2022 година капините се движеа од 120 до 130 динари за килограм. Откупот на капините почна со цена од 200 динари за килограм, за сто динари помалку од 2021 година. Проблемот стана поголем кога таа цена беше преполовена при откупот“, објави Радио-телевизија на Србија (РТС) кон средината на јули минатата година. Од 190 до 240 динари за килограм се движеше цената на овогодинешниот главен род на малина (за кој бербата е завршена, бидејќи има сорти што се берат подоцна). Сега има најави за пад на есенските сорти, а помагаат и овоштарите од Ариље и Ужице.

Поради ниската откупна цена на малините годинава многумина се незадоволни, па се надеваа барем на подобра цена за капините. А дел од производителите од областа Златибор за Нова економија оценуваат дека „овогодинешниот род на капината засега не е задоволителен“.

- Advertisement -

Извор – Пословни дневник

Фото –

Сподели!
- Advertisement -