Нина Николиќ единствената Македонка која со уште 25 претставници од Европа ќе ги јакнат стартап екосистемите во ЕУ

- Advertisement -


Нина Николиќ, една од основачите на Стартап Алијансата во Западен Балкан (WBSA) стана дел од Советодавниот одбор на Алијансата на европските стартап нации (ESNA), јавен ентитет кој се залага за политики и развој на стартапите во Европа. 

Ова е првпат претставник од Македонија да биде избран во ESNA како составен дел на стратегијата на Европа за подобрување на нејзиниот стартап екосистем и глобалната конкурентност. 

Николиќ, е една од жените во земјава која преку сопствениот позитивен и голем пример за успешност ги мотивира, инспирира и најважно поддржува сите оние кои се впуштаат во иновативниот бизнис сектор. 

Нејзина мисија веќе осум години е да го зацврстува и развива домашниот и регионалниот стартап и иновативен екосистем. Таа е и програмски офицер на Швајцарската Програма за претприемништво (SwissEP) и ко-основач на Асоцијацијата „Стартап Македонија“. Нина ги има иницирано и е дел од Националниот и стартап советот на Западен Балкан. 

– Не постои подобар момент да се започне со бизнис од овој сега. Тоа најмногу се должи на технологијата и поврзаноста која интернетот ни ја овозможува. Денес, познавам многу млади луѓе кои со минимални трошоци изградиле успешни стартапи дома, вработуваат други млади луѓе со одлични работни услови и креираат можности. Глобално, борбата за еднакви плати продолжува, како и поддршката на жени да се на лидерски позиции во бизнисот, политиката… Ние сме генерацијата која докажува дека квалитетно и паметно работење, ќе го надвладее тоа што некогаш се сметало за машка или женска работа. И драго ми е дека сум и сведок и активен учесник во ерата на овие општествени промен, вели таа. 

Николиќ додава дека целта на ЕSNA e зајакнување на стартап екосистемите во Европа, преку колективна експертиза, составена од 25 истакнати членови длабоко вкоренети во локалните стартап екосистеми. Советодавниот одбор ќе обезбеди увид, знаење и стратешки насоки за да ја поттикне мисијата на ESNA. 

-Одборот треба да стане камен-темелник во спроведувањето на стандардите на ЕСНА и ќе ја води агендата за претприемништво на ЕУ. Нашите членови на Советодавниот одбор даваат извонреден придонес во пејзажот на европскиот стартап. Тие ѝ носат на  ESNA богатство од експертиза додека продолжуваме да го промовираме претприемништвото помеѓу Комисијата, владите на земјите-членки и националните тела за претприемништво на секоја земја од ЕУ“, вели Артур Џордао, извршен директор на ESNA. 

Формирањето на Советодавниот одбор следи по објавувањето на основната  студија на ESNA, која има за цел да ја процени зрелоста на европскиот стартап екосистем во однос на неговите политики водени за претприемништвото. Со овој додаден слој на владеење и експертиза, ESNA може да користи колективна интелигенција за да ги поттикне одлуките за политиките и напорите за лобирање.

Ви ги претставуваме новоименуваните членови на Советодавниот одбор

Андре де Арагао Азеведо
Поранешен државен секретар за дигитална транзиција во 22- та влада на Португалија, моментално директор за партнерства за дигитален развој во Мајкрософт 

Николас Бриен
Претприемач, инвеститор и советник 

Верониек Колеверт
Професор по претприемништво на Vlerick Business School и KU Leuven 

Сем Ешрати
COO & Chief Engagement Officer во TechBBQ 

Мартина Фицџералд
Извршен директор на Scale Ireland 

Каролин Гајер
Ко-основач и шеф на вработените во Mintbase 

Сабрина Ѓулк
Член на Управниот одбор Junger Wirtschaftsbeirat Bayern, основач и управен директор Undiced 

Рикардо Гринфилд
Член на Управниот одбор на EurA AG 

Вит Хорки
Основач на  Czech Founders, и  
генерален партнер на Czech Founders VC 

Стивен Џејкобс
Партнер за вложување и главен директор за производи, Lakestar, член на одборот и советник на одборот на ClearSpace 

Омар Кандил
Креатор на јавна политики во Stripe 

Лиина Лас
Раководител за проширување и CEE во Deel, основачки партнер во The Better Fund 

Саша Мишо
Коосновач на GLOVO 

Талеја Мисаилиду
Angel Investor во Alma Angels, и коосновач во Tech Finance Network 

Инес Морено-Алонсо
Директорот во ЕУ, задолжен за стартапи 

Нина Николиќ
Основачки член на Стартап Алијансата во Западен Балкан (WBSA) 

Падраг Нолан
COO ETPPA 

Кларк Парсонс
Директор на Internet Economy Foundation 

Тијс Повел
Партнер за управување во  Dealflow 

Маркус Рауниг
Претседател на Austrian Startups 

Анамарија Тартаља
Извршен директор во TheBrandSitter, основач на Angels4Women, W7 (G7) и советник 

Жоао Триго да Роза
VP BAE- Business Angels Europe,  партнер за управување во Топлевер 

Татјана Забасу Микуж
Партнер за управување во South Central Ventures 

Симон Зајц
Поранешен државен секретар во Министерството за економски развој и технологија 

Грета Зекиен
Раководител за управување со интелектуална сопственост на Универзитетот за технологија во Kaunas

Европскиот екосистем за стартување на врвна точка 

Денешното соопштение го покажува континуираниот фокус на Европа на негување на нејзиниот стартап екосистем како витална компонента на економската одржливост и глобалната конкурентност. Како што е наведено во основната студија, Европа има за цел да го намали јазот со водечките стартап екосистеми како САД, ОК и Израел. Формирањето на Советодавниот одбор претставува клучен чекор во преточувањето на оваа визија во акциони стратегии. 

За Алијансата на европските стартап нации (ESNA) 

Со својот почеток во 2021 година за време на португалското претседателство со Советот на ЕУ, Алијансата на европски стартап нации (ESNA) е колективна иницијатива посветена на зајакнување на конкурентноста и одржливоста на европскиот стартап екосистем. Поддржана од 26 земји-членки на ЕУ и Исланд, ESNA се фокусира на имплементација на „Стандарди за извонредност на нациите на стартап на ЕУ“, кои прикажуваат осум најдобри практики во политиките погодни за стартап компании. Алијансата се стреми да ја позиционира Европа како глобален фаворит во иновациите и техничкото претприемништво со постојано ажурирање на рамки на политиките и споделување на најдобрите практики преку дигитална платформа, поттикнувајќи зајакнат стартап екосистем низ нејзините земји-членки.1 Attachment(s)

Сподели!
- Advertisement -