Маск најави претплата за сите корисници на мрежата X (Twitter)

- Advertisement -

Дали сите корисници на социјалната мрежа X (поранешен Twitter) во иднина ќе мора да плаќаат претплата? Ако му веруваме ан та што последно го најави Илон Маск, изгледа дека развојот на платформата оди токму во тој правец, ане е тешко да се заклучи дека ако тоа навистина се случи, многумина ќе се откажат од оваа мрежа и ќе се свртат кон алтернативите. Но, прво да почекаме официјална најава од компанијата и што навистина планираат Маск и Јакарино.

Дека навистина може да се воведе претплата и на поранешен Twitter, Маск најави во текот на разговорот со израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху. Имено, Нетанјаху коментираше дека има многу ботови на платформата X кои шират говор на омраза, различна пропаганда, лажни вести и слично, а Маск на тоа му одговори дека може да замисли само еден начин на кој неговата социјална мрежаможе да се бори со таа војска од ботови, а тоа е мала месечна претплата.

- Advertisement -

После преземањето на Twitter стави голем фокус на претплатата со која корисниците би ги ферификувале профилите и би имале некои дополнителни опции, со што делумно би го надоместил минусот од намалената количина огласи на X. Според Маск, само во САД има падн на огласувањето од 60%.

Ako bi platforma X zaista uvela pretplatu, Musk vjeruje kako bi se tako mogao riješiti većine botova jer bi, nakon njihova gašenja, svaki put biti potrebno registrirati novu kreditnu karticu za pokretanje novog bota. No dok bi se tako mogao riješiti botova, Musk bi mogao izgubiti i veliki broj, možda i većinu korisnika svoje mreže.

- Advertisement -

Не е познато колку би изнесувала таа претплата, но Маск спомена дека тоа ќе биде помала сума во споредба со таа која ја плаќаат претплатниците на X Premium, која е 8 долари месечни.

- Advertisement -

(Zimo)

(фото: X)

Сподели!
- Advertisement -