12.8 C
Skopje
среда, октомври 4, 2023

Јапонија може да ја престигне САД по бројот на стогодишни луѓе

Kabtel desktop

Јапонија останува држава со најголем процент на стогодишни луѓе во однос на вкупната популација и се заканува да ја симне САД од светскиот трон кога е во прашање апсолутниот број на стогодишници.

Јапонското Министерство за здравје, труд и социјални прашања по повод дравниот празник на старите луѓе ги објави најновите демографски статистики, кои покажуваат дека во Земјата на изгрејсонцето годинава живеат дури 92.139 луѓе стари 100 години и повеќе.

Тој број се зголемил за околу 1.600 луѓе во однос на претходната година. Инаку, дури 89% од сите стогодишници во Јапонија се жени. Во оваа царство од Далечниот Исток бројот на стогодишници расте веќе 53 години. Растот е особено брз во последните десетина години, за што сведоќи и фактот дека има над 50.000 нови стогодишници од 2012 година до денес.

Официјално најстарата личност во земјата е жена по име Фуса Тацуми. Таа живее во Осака и има дури 116 години. Приматот во долговечноста во државата го презеде во април минатата година и моментално е втората најстара личност во светот. Најстариот Јапонец од машки пол е Гисабуро Сонобе од префектурата Чиба, кој има 111 години.

Според податоците на ОН, годинава во светот има околу 573.000 стогодишници, од кои најмногу жоивеат во САД – околу 90.000. Иако САД има околу 5.000 стогодишници повеќе од Јапонија, нивната популација е речиси трипати поголема од јапонската, така што Земјата на изгрејсонцето и понатаму држи позиција на светски лидер кога е во прашање процентот кој го заземаат стогодишниците од вкупната популација во земјата.

(Bizlife)

(фото: Flickr)

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!