НАСА на Земјата успешно донесе примероци од астероидот Бену

- Advertisement -

Мисијата на НАСА, OSIRIS-REx, која беше успратена од Земјата во 2016 година, успешно се врати на Земјата со материјал од 2 милијарди километри оддалечениот астероид Бену, кого научниците го опишуваагт како најопасен. .

Сондата стигна на астероидот во 2018 годинса, а главната цел била да се соберат материјали од површината на астетроидот, кој научниците го опишуваат како најопасниот чие постоење сме го потврдиле.

- Advertisement -

„Секои шест години орбитата околу Сонцето го п-риближува астероидот до Земјата. Научниците пресметаа дека шансите дс се сруши на нашата планета се 1:1.750 во наредните 300 години, а датумот за кој најмногу се агрижени во тој временски период е 24 септември 2182 година“ пишува ВВС.

Она што била цел на мисијата е сондата да собере камени фрагменти до различна големина – од неколку милиметри до големина на прашина. Ако важи теоријата дека животот настанал на Земјата со удар на астеороид, можеме да откриеме некои фасцинантни органски молекули од примероците од астероидот, додаваат.

- Advertisement -

Според првичните информации, сондата успеала да извлече околу 250 грама материјал, што е огромна количина за вакви тестови.

(Klix.ba)

- Advertisement -

(фото: Flickr)

Сподели!
- Advertisement -