Најново истражување открива колку сме несреќни на работа

- Advertisement -

Во новото истражување на HP, 83 отсто од незадоволните работници рекле дека би биле подготвени да заработат помалку пари за да бидат посреќни на работното место. Според една нова студија, вработените ширум светот ја имале таа ситуација со нивните работни места. HP Inc. го објави својот прв HP Work Relationship Index, чија цел беше да дознае повеќе за односите на луѓето со нивните работни места. По истражувањето на 15.600 испитаници во 12 земји во различни индустрии, резултатите откриваат дека моралот е низок на работното место ширум светот. Само 27 проценти од работниците, кои HP ги дефинира како оние кои работат „првенствено канцелариски“ работи, велат дека имаат здрав однос со работата, што значи дека повеќето луѓе страдаат на работа. Повеќе од половина од несреќните вработени велат дека имаат проблеми со нивното ментално здравје и самодоверба, додека 62 отсто тврдат дека нивниот негативен став кон работата влијаел на нивната физичка благосостојба.

Студијата сугерира дека лошата рамнотежа помеѓу работата и животот може да влијае на менталното здравје на вработениот. Ова се одразува на неговата продуктивност и има данок на неговиот бизнис. Покрај тоа, 83 отсто од тие работници рекле дека се подготвени да заработат помалку пари доколку тоа значи дека се посреќни и уживаат во својата работа. Не е чудно што повеќето луѓе, кои не се задоволни од својот работен однос, размислуваат да си заминат и не би ги препорачале своите компании на други, пишува Entrepreneur.

„Очекувањата за работа многу се променија во последните неколку години. Сега е време да го редефинираме и подобриме нашиот однос со работата. Ако можеме да создадеме добредојдено и инклузивно работно место каде што се важни идеите на сите и секој вработен ќе се чувствува виден и ценет, квалитетот на нивниот живот може драстично да се подобри“, рече Лори Готлиб, психотерапевт и домаќин на Dear Therapists, која работи со HP -om.

- Advertisement -

Извор: BIZLife

Фотот – Rawpixel

Сподели!
- Advertisement -