Градежи блокови направени од алги

- Advertisement -

На петтото издание на Биеналето за архитектурата во Чикаго инженери и дизајнери од компанијата Skidmore, Owings & Merrill (SOM), во соработка со колеги од компанијата Prometheus Materials ја направија инсталацијата наречена Bio-Block Spiral, која е изработена од градежни блокови направени од материјал кој се базира на алги.

Со оглед на тоа дека производството на бетон е еден од најголемите загадувачи на воздухот, од компаниите SOM и Prometheus Materials одлучија да направат алтернативен блок на база на алги. Микроалгите се комбинираат вода, сончева светлина и CO2 за да се создаде материјал сличен на калцкиум карбонат, кој настанува во коралните гребени.

- Advertisement -

Кога ќе се помеша со агрегат, се создава градежен матерјал со нула емисија на гасови и слични, дури и подобрени физички и тооплински својства во споредба со стандардниот бетон.

Bio-Block нуди одрлива алтернатива за бетонот и ако се примени во поголем е да ја намали глобалната емисија на CO2 до 8%, велат од SOM.

- Advertisement -

(Vidi.hr)

(фото: Facebook)

Сподели!
- Advertisement -