Наскоро на пазарот компјутери со вградена вештачка интелигенција

- Advertisement -

Се чини дека пазарот на персонални компјутери се соочува со прилично возбудлив период, а иднината носи две големи иновации, едната поврзана со софтвер, а другата со хардвер. Еден од овие новитети се однесува, секако, на неизбежната вештачка интелигенција и персоналните компјутери со вештачка интелигенција. Шефовите на Quanta и Acer зборуваа за ова на саемот за медицинска технологија во Тајван оваа недела.

Лин Баили од Quanta нагласи дека зголемената инвестиција во технологијата за генеративна вештачка интелигенција наскоро ќе се почувствува и на пазарот на персонални компјутери. По лансирањето на Windows 12, можеме да очекуваме такви компјутери со вештачка интелигенција да се појавуваат „еден по друг“. Тој смета дека тоа е одлична можност за индустријата, но останува да се види колкава ќе има побарувачката за вакви компјутери.

Претседателот и извршен директор на Acer, Џејсон Чен, исто така верува дека доаѓа времето на компјутерите со вештачка интелигенција. Според Чен, тие нема да експлодираат преку ноќ и ќе биде потребно време за корисниците да ги прифатат, но тој верува дека компјутерите со интегрирана вештачка интелигенција ќе доведат до сосема нов начин на нивно користење, што ќе влијае на големо зголемување на побарувачката за нив.

- Advertisement -

Вештачката интелигенција на персоналните компјутери досега се покажа како добар асистент кој може да го олесни нивното користење, а во иднина очекуваме нејзина интеграција на системско ниво и на повеќето апликации. Исто така, ќе биде интересно да се види дали вештачката интелигенција може да доведе до некои големи иновации околу начинот на кој се користат компјутерите. На пример во иднина, повеќе нема да треба да кликаме на прозорци и апликации како што правиме денес, туку само би му кажале на помошникот за вештачка интелигенција на компјутерите што сакаме да правиме и тој автоматски ќе ја стартува апликацијата или ќе ја изврши потребната операција.

Се очекува дека вештачката интелигенција ќе биде важен дел од новата верзија на оперативниот систем на Мајкрософт за компјутери, а според последните гласини презентацијата на Windows 12 може да ја очекуваме веќе кон средината на следната година – точно во јуни . Оваа нова информација, која беше објавена на Comercial Times, е во согласност со претходните гласини кои исто така ја споменуваа 2024 година како година на новиот Windows.

Извор – Zimo.dnevnik.hr

Сподели!
- Advertisement -