Рекордна емисија на СО2 од фосилни горива – научниците предупредуваат на разорни временски услови

- Advertisement -

Глобалната емисија на јаглерод диоксид од фосилни горива годинава ќе достигне рекордни висини и ќе ги влоши климатските промени и ќе придонесе за појава на разорни и екстремни временски прилики, предупреудваат научниците.

Извештајот за глобалниот буџет на јаглерод диоксид беше објавен денеска по повод самитот за климата COP28 и тој вели дека вкупната емисија на CO2, која минатата година достигна рекордни висини, во 2023 година стагнира поради благото намалување на искористувањето на земјиштето, како што е сечењето на шумите.

- Advertisement -

Се очекува дека државите ќе емитуваат вкупно 38,6 милијарди метрички тони CO2 од фосилни горива во 2023 година, односно дека емисијата ќе порасне за 1,1% во однос на претходната година, се вели во извештајот на научниците од над 90 институции.

Кога ќе се вклучи и емисијата настаната со искористување на земјиштетот, глобалната емисија на CO2 годинава треба да биде вкупно 40,9 милијарди тони. Емисијата од јаглен, нафта и гас пораснала најмногу поради Индија и Кина, Растот на емисијата во Кина се должи на повторното подигање на економијата на земјата после затворањето за време на пандемијата на корона вирусот, а во Индија растот на емисијата е предизвикан од зголемената побарувачка за енергија, за која обновливите извори не се доволни, а тоа се надополнува со фосилни горива.

- Advertisement -

Челниците кои се состануваат на COP28 ќе мора да договорат итни мерки за намалување на емисијата на гасови од фосилни горива за да не ја надминат границата од 2 степени Целзиусови. Меѓувладиниот панел за климатски промени на ОН вели дека емисијата на гасови мора да се намали за 43% до 2030 година за затоплувањето да не ја надмине границата од 1,5 степени Целзиусови.

(Zimo)

- Advertisement -

(фото: Pixabay)

Сподели!
- Advertisement -