Сега можете да го испратите своето име во вселената

- Advertisement -

Во октомври идната година вселенското летало Europa Clipper а НАСА ќе полета кон Јупитер со цел да открие дали има услови за живот на неговата ледена месечина Европа.

Леталото ќе стигне во орбитата на Јупитер во 2030 година и ќе направи околу 50 прелетуваат околу Месечината и ќе ја проучува со исклучително осетливи мерни инструменти.

- Advertisement -

Научниците се надеваат дека Европа содржи се што е потребно за воспоставување и развој на живот.

Еuropa Clipper ќе патува долж гравитациските плими и осека на Јован сателитот, половина свртен кон Месечината од својата орбита, а половина изложен на безвоздушното пространство во насилната вселена. А покрај својот високотехнолошки спектрометар, радарскиот систем, оптичките инструменти дизајнирани за барање докази за вонземски живеалишта, Europa Clipper ќе носи имиња на луѓе, а човештвото ќе може трајно да го испрати својот отпечаток во бескрајната вселена.

- Advertisement -

Во склоп на иницијативата “Порака во шише” а НАСА на ова летало ќе бидат изгравирани имиња на луѓе, а граѓаните од целиот свет сега имаат прилика бесплатно да го испратат своето име пред крајот на оваа година.

Програмата за испраќање имиња ќе се затвори на крајот на годинава, а досега во неа се запишале милиони луѓе.

- Advertisement -

(N1)

Сподели!
- Advertisement -