Светскиот пазар на велосипеди ќе вреди 101 милијарда долари

- Advertisement -


Велосипедскиот сообраќај станува се почест и поважен. Кон крајот на оваа година беше завршена претпоследната етапа од изградбата на првиот велосипедски автопат во Виена, кој во иднина ќе води од општина Донауштат до центарот на градот, во должина од седум километри.

Оваа сообраќајница со вкупно околу 900 метри двонасочна велосипедска патека е вистински рај за велосипедистите, се вели во соопштението на Канцеларијата на Град Виена во Белград, а официјално беше пуштена за сообраќај на 22 декември.
Виена, како и многу други градови во Европа, работи на екомобилност, а тоа е незамисливо без велосипедисти. Во исто време, глобалната велосипедска индустрија бележи исклучителен раст, што е последица на зголемувањето на свеста за важноста на здравиот живот, додека велосипедите се повеќе се користат за патување, рекреација, спорт, планинарење…

Според истражувањето објавено од Research and Market, глобалниот пазар на велосипеди во 2022 година се проценува на 60,8 милијарди долари, а до 2030 година се очекува неговата вредност да достигне 101 милијарда долари, со годишен раст од 6,6 отсто во осумгодишниот период.

- Advertisement -

Се вели дека хибридните велосипеди, еден од сегментите анализирани во извештајот, ќе пораснат за осум проценти до 2030 година и ќе достигнат 44,2 милијарди долари.

Пазарот на велосипеди во САД се проценува на 9,9 милијарди долари во 2022 година. Кина, втората по големина економија во светот, се предвидува да достигне проектирана големина на пазарот од 22,6 милијарди долари до 2030 година.

- Advertisement -

Други пазари кои вреди да се забележат ги вклучуваат Јапонија и Канада, за кои се предвидува раст од 4,4 проценти и 4,8 проценти во периодот 2022-2030 година. Во Европа, се предвидува дека Германија ќе расте за околу пет проценти годишно до 2030 година.

Најпријателскиот град за велосипеди во светот во Холандија. Утрехт во Холандија е рангиран како град со најмногу велосипедисти и тие сочинуваат околу 51 процент од вкупното население.

- Advertisement -

Вториот град на листата е Минстер во Германија и има исклучително ниска стапка на смртност кај велосипедистите. За тоа придонесуваат промоции на велосипедизам и разни настани со оваа тема, пренесува CNBC. Антверпен, Белгија се рангираше на третото место на листата и е едно од најприфатливите места за купување и добивање велосипед. Низ градот има околу 4.000 патишта за овој вид превоз.

Копенхаген, Амстердам, Малме, Хангжу, Берн, Бремен и Хановер следат на листата на топ 10 градови „пријателски за велосипеди“ во светот.

Извор – Б.92

Сподели!
- Advertisement -