ВИДЕО: Претставен прототип на капсула за вселенски туристи

- Advertisement -

Американската компанија Space Perspective веќе неколку години развива проект за луксузни стратосферски летови со балони на водород со патничка гондола, која патниците ќе ги доведе на висина од околу 30 км. Тоа ќе им овозможи да уживаат во погледот на сферичната форма на Земјата и на вселената од перспектива која е нешто најблиску до она што можат да го видат астронаутите на висина од над100 км, со таа разлика што нема да имаат микрогравитација.

Откако компанијата минатата година го претстави дизајнот на внатрешноста на луксузната патничка гондола, веќе собра 1.650 пријави од патници кои уплатиле капар од 1.000 долари з а д асе најдта на првиот стратосферски лет. Билетот за тоа патување ќе ги чини  125.000 долари. .

- Advertisement -

Сега Space Perspective го откри првите фотографии и видеа од совршената структура на тест капсулата наречена  Spaceship Neptune.
Првата капсула наскоро ќе полета во стратосферата без екипаж, додека првите летови со луѓе се очекуваат во текот на 2924 година. .

Spaceship Neptune каоаулата под притисок останува прицврстена.за балонот на водородот SpaceBalloon во текот на целиот лет од полетувањето до слетувањето, а покрај капетанот, во неа ќе можат да летаат 8 патници на лет кој ќе трањ вкупно околу 6 часа.

- Advertisement -

(Vidi.hr)

(фото: Space Perspective)

Сподели!
- Advertisement -