Откако Маск го презеде Twitter, вредноста на компанијата падна за повеќе од 70%

- Advertisement -

Маск има големи планови за Twitter, односно платформата X, но пред него се многу предизвици.

Пред да го преземе Твитер, Илон Маск постојано ја критикуваше социјалната мрежа, најмногу поради цензурата и начинот на кој тие ја модерираат содржината. За да ја промени таа ситуација, во април 2022 година, тој одлучи да го купи Твитер и да го направи поотворена мрежа каде што нема да има цензура и секој ќе може да каже што сака, но барем во теорија забраната за омраза. говор, повици на насилство и слично.
Дополнително, по аквизицијата, Маск отпушти голем број вработени, вклучително и оние од одделот за модерација на содржината, и влезе во конфликт со огласувачите кои, некои за кратко, а некои долго време, вадеа реклами од мрежата затоа што не им се допадна насоката во која се движеше Твитер (т.е. платформата Х, како што подоцна беше сменето името) и не сакаа нивните реклами да се прикажуваат со негативна содржина.

За да се обиде да го спаси денот и да ја врати довербата на огласувачите, Маск донесе нова извршна директорка, Линда Јакарино, на чело на својата платформа Х. Иако Маск и Јакарино најавија позитивни промени, враќање на огласувачите и зголемување на приходите, неодамнешниот јавен настап на Маск во кој на огласувачите им кажа дека „тој*“ сигурно не помогна во помирувањето со огласувачите и враќањето на старите начини.

- Advertisement -

Каква е ситуацијата на платформата Х денес, односно која е нејзината вредност во однос на времето кога Маск ја презеде, покажуваат податоците на Fidelity, инвестициската компанија која му помогна да го преземе Twitter. Последните податоци на Fidelity, кои се базираат на деловни активности до крајот на ноември минатата година, покажуваат дека вредноста на компанијата паднала за цели 71 отсто од април 2022 година до денес. Иако на сите им беше јасно дека вредноста на компанијата е значително помала од претходно и за тоа се зборуваше пред неколку месеци, новите бројки покажуваат дека Маск е во големи проблеми.

Во едно неодамнешно интервју, Маск дури рече дека поради огласувачите, или нивниот бојкот, компанијата може да пропадне, но тој се уште има големи планови за неговата платформа X. Како што многупати кажа, сака таа да стане апликација за сите, со кои корисниците можат не само да комуницираат туку и да плаќаат и да прават многу други работи. Сепак, за почеток, на платформата X ќе и треба стабилност и што е можно помалку контроверзии за да можат да се фокусираат на таа многу поголема цел и да станат апликација која на глобалниот пазар ќе стане она што е WeChat денес во Кина.

- Advertisement -

Извор – Zimo.hr
Фото – Newsprima.it

Сподели!
- Advertisement -