Kолку треба да вежбаме за да го неутрализираме негативното влијание на седењето цел ден?

- Advertisement -

Знаеме дека поминувањето многу време во седење не е добро за нас, но колку вежбање е потребно за да се спротивставиме на негативните здравствени ефекти од седењето по цел ден? Истражувањата сугерираат дека тоа треба да го правите со потење 30-40 минути дневно, пишува Science Alert.

До 40 минути „умерена до енергична физичка активност“ секој ден е отприлика вистинската количина за да се избалансираат 10 часа неподвижност, тврди истражувањето, иако секое вежбање или дури и само стоење помага до одреден степен, пренесува Вечерњи лист.

- Advertisement -

Резултати од истражувањето
Анализата покажа дека ризикот од смрт кај оние со седентарен начин на живот се зголемува како што се намалува времето поминато во умерено енергична физичка активност. Иако мета-анализите како оваа секогаш бараат сложено поврзување на податоците од различни студии со различни волонтери, временски периоди и услови, силата на оваа конкретна студија е што се потпира на релативно објективни податоци од уреди за носење, наместо на самопријавени податоци од учесници.

вежби
вежби (Pixabay)

- Advertisement -

Истражувањето базирано на уреди за носење е во голема мера во согласност со упатствата на СЗО за 2020 година, кои препорачуваат 150-300 минути умерена или 75-150 минути енергична физичка активност секоја недела за да се неутрализираат штетните ефекти од седентарен начин на живот.

Одење по скали наместо да се јавите во лифт, играње со деца и домашни миленици, учество во јога или танцување, домашни работи, пешачење и возење велосипед се предложени начини на кои луѓето можат да бидат поактивни и ако не можете веднаш да одвоите 30-40 минути, Научниците велат, почнете полека.

- Advertisement -

Извор – Bizlife.rs

Фото – Freerangestock

Сподели!
- Advertisement -