Битолската зимска магија: Зимската приказна заврши со културен шмек и празничен сјај

- Advertisement -

Битола ја заврши својата позната „Зимска Приказна”, спектакуларен деветдневен фестивал што заѕвони во 2024 година со неспоредлив спој на музика, уметност и голем божиќен маркет. Настанот, кој опфати над 300 часа активна програма, прикажа неверојатна низа од 62 различни проекти, во кој зедоа учество над 2.000 учесници и е најголемиот настан досега одржан, обвивајќи го градот под Пелистер во празничен дух.

Блескав почеток на Новата 2024 година се случи на платото пред Офицерскиот дом. Ноќното небо беше осветлено со впечатливи светлосни ефекти додека часовникот отчука полноќ.

- Advertisement -

Како доказ за авантуристичкиот дух на градот, алпинистите од „Олимпус Монс“ на полноќ тргнаа на традиционалното искачување на Пелистер, таму да го дочекаат првото изгрејсонце во новата година, под слоганот “Први на 1-ви„. Овој потфат, ја отсликува љубовта на градот кон својата планина и врвот Пелистер, поврзувајќи ја заедницата преку заеднички предизвици и триумфи.

Бројни музичари продефилираа на двете сцени, но извонредна карактеристика на овогодинешниот фестивал беше музиката на уличните артисти, дуото на виолончело и флејта кои дојдоа од Венецуела и Украина. Јанко, со корени од Колумбија и Украина, и Исмар од Венецуела и донесоа богата таписерија на звуци кои се движат од класична до балканска музика. Нивното присуство на Широк Сокак обезбедуваше секојдневен саундтрак на свеченостите, предизвикувајќи восхит кај локалните граѓани и кај меѓународните посетители. Нивното патување на музичко истражување и културна фузија беше приказна која одекна кај многумина, додавајќи длабочина и разновидност на настанот.

- Advertisement -

Енергијата на фестивалот Зимска приказна се прошири и на новогодишниот базар, одржан на две локации во паркот на Офицерски дом и во срцето на Старата битолска чаршија, создавајќи простор за промоција на локални занаетчиски изработени сувенири и храна. ОФФ програмата додаде уште еден слој на свеченостите со изведби на улична музика и динамична програма во битолските кафулиња, подобрувајќи ја живата атмосфера во градот.

Зимска Приказна не беше само прослава на големите празници, таа беше значаен придонес за локалната економија на Битола. Бројноста на публиката од Битола, посетители од соседните градови и туристите, особено од Грција и Албанија, беа доказ за привлечноста на настанот и неговото позитивно влијание врз локалните бизниси.

Сподели!
- Advertisement -