Колку време треба да штедат жителите во регионот за да купат поволен автомобил?

- Advertisement -

Поседувањето автомобил треба да биде нешто што е вообичаено, а не луксуз. Меѓутоа, за да заработи за еден солиден автомобил, работникот во Србија, кој заработува просечна плата, би требало да работи повеќе од една година – а за тоа треба да издвои и да ја зачува целата своја плата.
За да провериме колку е тешко во пракса да се дозволи автомобил од платите што ги заработуваат граѓаните на Србија, пресметавме колку просечни српски плати се потребни за да се купи половно возило, со оглед на тоа што ретко кој во нашата земја може реално да си дозволи ново.
Сепак, треба да се има предвид дека оваа пресметка би значела дека клиентот нема да потроши ниту еден динар од својата плата за ништо друго, туку ќе заштеди се што ќе заработи за автомобилот.

Порталот Нова.рс. пресметал колку треба да работат граѓаните на Црна Гора, Хрватска, Босна и Херцеговина, Унгарија, Романија и Словенија за да купат автомобил со иста вредност.

- Advertisement -

Просечната плата во Србија во октомври изнесувала приближно 730 евра, а според податоците на веб-страницата Polovni automobili, од септември минатата година просечната цена на патнички автомобил до 20 години старост била околу 10.000 евра. Тоа значи дека државјанин на Србија кој работи со просечна плата би требало да работи 14 месеци за ваква кола. Така, ако секој динар од платата го одвои и го зачува за да купи половен автомобил, ќе му треба повеќе од една година.

Кога станува збор за државите од регионот, ќе почнеме со Црна Гора, каде просечната плата е нешто повисока од овде, 800 евра. Тоа значи дека Црногорец, кој се што ќе заработи на автомобил, ќе може да си дозволи возило од 10.000 евра за 13 месеци. Тоа е еден месец побрзо отколку во Србија.

Кога станува збор за Хрватска, просечната плата е речиси 1.200 евра, што значи дека Хрватот што ќе почне да штеди денеска за девет месеци ќе може да купи автомобил од 10.000, што е пет месеци побрзо од нас

- Advertisement -

Ако некој сосед од БиХ сака да купи автомобил кој чини 10.000 евра, за тоа ќе му треба повеќе време бидејќи просечната плата во Босна и Херцеговина е 655 евра. Затоа, работник кој зема просечна плата во БиХ треба да работи околу една година и четири месеци за автомобил од оваа вредност.

Следува Унгарија, каде просечната плата е околу 1.010 евра, што значи дека парите за автомобил треба да се соберат за 10 месеци.

- Advertisement -

Романците ќе мора да работат малку подолго од Унгарците – со просечна плата од 944 евра, за автомобил од 10.000 ќе мора да работат, а само за тоа одвојуваат пари, за следните 11 месеци, што е сепак помалку време во споредба со Србија.

Извор – Нова.рс

Фото – Pixabay

Сподели!
- Advertisement -