ЕБОР инвестираше 35 милиони евра во првата зелена обврзница на Ерсте банка

- Advertisement -

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) инвестираше 35 милиони евра во зелена обврзница издадена од Erste & Steiermärkische Bank (ESB), хрватската филијала на австриската Erste Group Bank AG, која е дел од меѓународна емисија во вредност од 400 милиони евра на Виенската берза.
Новата емисија е првата зелена обврзница што банка ја пласираше во Хрватска. ЕЦБ ќе додели сума еквивалентна на нето приходите од обврзници исклучиво за финансирање на подобни зелени проекти во согласност со Рамката за одржливо финансирање на Ерсте Груп објавена во април 2021 година.

Инвестицијата комбинира три стратешки цели на ЕБОР во Хрватска: зајакнување на локалниот пазар на капитал, поддршка на издржливоста на банкарскиот сектор и развој на зелена економија. Издавањето ќе ја поддржи регулаторната усогласеност на ЕЦБ, ќе придонесе за диверзификација на нејзината база на финансирање и ќе го зголеми нејзиниот капацитет и издржливост за апсорпција на загуби. Публикацијата ќе ја промовира и зелената агенда во Хрватска.

- Advertisement -

Обврзницата придонесува за усогласеноста на ЕЦБ со регулаторните минимални барања за сопствен капитал и прифатливи обврски (MREL), овозможувајќи ѝ на ЕБОР директно да го олесни еластичниот раст на работењето на една од најголемите хрватски банки. Оваа инвестиција го означува и шестото купување од страна на ЕБОР на обврзница прифатлива за MREL издадена од хрватска банка, од кои три досега беа во поддршка на ЕЦБ.

До денес, ЕБОР инвестираше повеќе од 4,7 милијарди евра во Хрватска преку 248 проекти.

- Advertisement -

Извор – seebiz.eu

Сподели!
- Advertisement -