Европскиот парламент го прифати Законот за вештачката интелигенција

- Advertisement -

Комитетот на Европскиот парламент денеска го поддржа Законот за вештачка интелигенција, кој ќе овозможи развој на тоа поле, но и ќе ги заштити корисниците од употреба на вештачка интелигенција со „неприфатлив ризик“ како што е социјалната евалуација.

а состанокот на Комитетот за внатрешен пазар, заштита на потрошувачите (IMCO) и Комитетот за граѓански слободи, правда и внатрешни работи (LIBE) беше поддржан договорот со земјите-членки на ЕУ за Законот за вештачка интелигенција. Договорот допрва треба да биде формално потврден од Европскиот парламент и Советот на ЕУ, објави Индекс.

- Advertisement -

OpenAI го заинтригира целиот свет кога го лансираше ChatGPT во ноември 2022 година. Во декември 2023 година, Google ја возврати услугата со лансирањето на Gemini, неговиот најнапреден модел со вештачка интелигенција. Но, со развојот на вештачката интелигенција доаѓаат нови закани, така што овој Закон за вештачка интелигенција ќе се обиде да воспостави рамнотежа помеѓу минимизирање на заканите и поттикнување на развојот на вештачката интелигенција.

„По тријалогот, денес сме чекор поблиску до усвојување нови и уникатни правила за системите за вештачка интелигенција. Со воспоставување јасна рамка, сакаме да ги искористиме сите можности, но и да ги минимизираме ризиците. На Европа ѝ треба рамка на доверба и законска сигурност, јасно заедно со иновативноста и конкурентноста – што со Закон сакаме да ја поттикнеме вештачката интелигенција“, рече европратеникот Карло Реслер (ХДЗ/ЕПП), потпретседател на специјалниот Комитет на ЕП за вештачка интелигенција во дигиталната ера (АИДА). соопштија од неговиот кабинет.

- Advertisement -

Постигнатиот договор ќе ја забрани вештачката интелигенција која општествено оценува и класифицира поединци во одредени категории – по пол, родов идентитет, раса, етничко потекло, статус на миграција, државјанство, политичко убедување, сексуална ориентација, религија и слично.

Неприфатлив ризик од вештачката интелигенција вклучува складирање фотографии на лица од Интернет или снимки од видео надзор, препознавање на емоции на работното место и во училиштата, социјално бодување, предвидувачко полициско дејствување само врз основа на профилирање на личност. Граѓаните ќе можат да поднесуваат жалби против системите за вештачка интелигенција кои ги загрозуваат нивните права.

- Advertisement -

Но, ќе има исклучоци од правилото. Употребата на биометриски податоци ќе биде дозволена во некои ситуации под одредени услови. RBI (далечинска биометриска идентификација) ќе биде возможна со временски и географски ограничувања и претходно судско одобрение.

Ќе се користи за потрага по исчезнати лица и за спречување терористички напади. А високоризичните системи, со огромно влијание врз здравството, образованието, транспортот, миграцијата и управувањето со демократските процеси, ќе мора да поминат низ систем на проценка и ублажување на ризикот, да им обезбедат на надлежните органи детална документација за карактеристиките и целта. на системот, меѓу другото.

Дополнително, вештачките или манипулираните фотографии, аудио или видео содржини („deepfakes“) ќе мора јасно да се назначат како такви.

Извор – Канал 5

Фото – Commons.Wikimedia

Сподели!
- Advertisement -