Словенците купуваат фирми во Хрватска!

- Advertisement -

Словенечката компанија Искра потпиша договор за откуп на мнозинскиот удел на сплитската компанија ЕЛМАП, една од водечките компании во регионот во областа на автоматизација на уреди за третман на отпад и вода за пиење, водоснабдување и електротехника.

Ова преземање е трета трансакција на Групацијата Искра во Хрватска, по поправка на бродоградилиштето Шибеник во 2019 година и загрепската компанија ЕЛКА во 2021 година, објави Индекс.хр.
Генералниот директор и мнозински сопственик на Искра, Душан Шешок, истакна дека и покрај тешкотиите на светскиот пазар, словенечката компанија продолжува успешно да работи, па 2023 година ја завршила со приход од речиси 300 милиони евра. Како што рече, ова е резултатот, меѓу другото, од тоа што европските купувачи се свртуваат кон европските производители кога се во прашање компонентите, како и системските решенија за енергетика, екологија, телекомуникации, железници и автоматизација во индустријата. Тој изјави и дека Искра континуирано инвестира во истражување и развој на нови производи со цел да имплементира нови технологии и иновативни решенија.

- Advertisement -

Извор – Б92
Фото – Pixabay

Сподели!
- Advertisement -